EVROPSKI STANDARDI

Mirza Rastoder o ideji prvog HUB Homeworka u BiH: Modernizirana čitaonica za lakše učenje i razmjenu iskustava studenata

Dežurna “štrebaonica” koja radi 24/7, uz posebne kartice za ulaz

Rastoder: Sva potrebna tehnička i druga oprema. INSTAGRAM

Piše: E. Abaz

17.12.2022

Homework HUB je prostor namijenjen studentima za neometano učenje, gdje imaju sve ono što im je potrebno, poput računara i interneta, a u Sarajevu, tačnije u naselju Pofalići je otvoren još prije nekoliko godina. Mirza Rastoder, jedan od osnivača HUB Homeworka, kazao je kako studenti, osim učenja i druženja, imaju priliku i za vid neformalnog obrazovanja.


Bez uštogljenosti

Kako kaže, koncept ovog HUB-a prati evropske trendove i nudi studentima ono što možda ne mogu tek tako pronaći na fakultetima ili u običnim čitaonicama.

- Svi HUB članovi imaju priliku upoznati novi koncept učenja, bez uštogljenosti i pretjerane tišine, kao u standardnim čitaonicama, svu potrebnu tehničku i drugu opremu koja im treba tokom studija, bilo da su to laptopi, mikroskopi, 3D printeri, interaktivne table, kao i adekvatna literatura - kazao je Rastoder.

Kako je dodao, neopisivo je iskustvo to što su HUB članovi studenti s različitih fakulteta i univerziteta iz cijele BiH, pa je razmjena iskustava i znanja na visokom nivou.

- Od prošle godine Homework HUB je postao dežurna "štrebaonica" koja radi 24/7, na posebne kartice se ulazi, a imaju opcije i po satu, pa kome šta više odgovara - naveo je Rastoder.


Bez saradnje

Kako je dodao, HUB Homework nema nikakvu saradnju s Univerzitetom u Sarajevu, pa ti studenti ne uživaju nikakve povlastice, za razliku od onih s univerziteta koji imaju potpisane ugovore s njima.

- Iskreno se nadamo da će se stvari promijeniti ukoliko želimo da kreiramo društvo mladih, onih mladih koji su društveno odgovorni, obrazovno i naučno privrženi - rekao je Rastoder.

Kroz prostorije Homeworka, kako je kazao, dosad je prošlo skoro 12.000 studenata te se može reći da su ideja i koncept rada itekako prepoznati.



Realizacija projekta

Homework HUB sarađuje s Internacionalnim univerzitetom u Sarajevu, Univerzitetom “Džemal Bijedić” Mostar, Naučno-tehnološkim parkom i Univerzitetom u Novom Sadu, KadirHas univerzitetom iz Istanbula te Trinity College Dablinom.

- Fokusirani smo na sve aktivnosti rodne ravnopravnosti u visokom obrazovanju, gdje trenutno realiziramo projekt kreiranja planova rodne ravnopravnosti studentske populacije KS, koji će kao takav biti prvi u Evropi - kazao je Rastoder.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.