BUDŽET ZA 2023. GODINU

Da li će se ponovo pod plaštom povećanja plaća vojnicima "ogrebati" i političari i to u puno većem iznosu?

Što se tiče principa on je vrlo jasan, kao što je jasno da se i kod linearnog povećanja najviše povećava onim s najvećim plaćama, rekao je Magazinović

Predstavnički dom PS BiH. FENA

Piše: S. Spahić

17.12.2022

Prema navodima pojedinih medija u Nacrtu zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH moglo bi doći do povećanja osnovice za obračun plaća sa 535 KM na 630 KM.

To bi dovelo do linearnog rasta plaća, odnosno do toga da oni sa najvećim plaćama dobiju najveće povećanje, a oni sa najmanjim, zbog kojih je i potrebno povećanje, bi dobili najmanje.

Nije još prošao proceduru

Koeficijent za članove Predsjedništva BiH je 10, što bi značilo da će se njihova plaća povećati sa 5.350 KM na 6.300 KM.

Ipak, ovakav dokument nije još prošao proceduru, niti u Predsjedništvu, niti u Parlamentarnoj skupštini BiH, pa još uvijek nije služben.

Sličan scenario se desio i krajem juna ove godine, kada je usvojen budžet za 2022. godinu. Zukan Helez (SDP), Saša Magazinović (SDP) i Zlatko Miletić (Za nove generacije) su bili oštri kritičari ovakvog pristupa te su smatrali da nije fer da se pod plaštom povećanja plaća vojnicima i njima povećava plaća i to za dosta veći iznos.

Ponašat će se kao i ranije

Tada su oni bili opozicioni zastupnici, a danas su dio vlasti. Kako Magazinović i Miletić navode, oni još nisu vidjeli takav dokument, ali ukoliko do toga dođe oni ostaju pri svojim ranijim principima.

- Osim par stavki iz članaka u medijima, niti ja, niti bilo ko iz Parlamenta nema pristup tome. Koliko raspolažem informacijama budžet nije došao ni do Predsjedništva BiH, što je prva stavka procesa usvajanja budžeta. Naravno da i dalje smatram, kao što sam i ranije smatrao, da pod izgovorom povećanja plaća onim kojima treba povećati plaće, a kao primjer smo najčešće navodili pripadnike Oružanih snaga, ne treba povećavati za mnogo veći iznos koji već imaju dovoljno visoke plaće. Što se tiče principa on je vrlo jasan, kao što je jasno da se i kod linearnog povećanja najviše povećava onim s najvećim plaćama – rekao je Magazinović za portal "Avaza".

Miletić ističe da će se ponašati kao što se i ranije ponašao.

- Mi to nismo vidjeli, a ostaje nam da vidimo kako će to izgledati. Kako god da su zamislili ja ću se držati principa, što ne znači da se neće usvojiti bez moje podrške – kazao je kratko Zlatko Miletić za "Avaz".


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.