KORUPTIVNE RADNJE

Mostarski aktivisti podnijeli Tužilaštvu BiH krivične prijave "teške" pola milijarde KM

Novac namijenjen za zdravstvo se nezakonito troši, javne nabavke ne postoje, kaže Bago

Bago: Najveći slučaj prijavljene korupcije u BiH. M. Smajkić

Piše: M. Sm.

16.12.2022

Iz Udruge za unapređenje kvalitete življenja "Futura" Mostar danas su Tužilaštvu BiH podnijeli krivičnu prijavu protiv sada već bivšeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), Rade Bošnjaka, Uprave ove ustanove, ali i cijele Kantonalne vlade na čelu s predsjednikom, Nevenkom Hercegom.

Riječ je o prijavi teškoj pola milijarde maraka zbog sumnje na niz krivičnih djela, zbog, kako su ustvrdili na današnjoj pres-konferenciji, nezakonitih, koruptivnih radnji koje su dovele do umanjivanja prava pacijenata u HNK, ali i zdravstvenih radnika. U HNK se, rečeno je na današnjem press-u, novac namijenjen za zdravstvo nezakonito troši, a sredstva u iznosu od 100 miliona godišnje zdravstvenim ustanovama se nepravilno izdvajaju.

"Još se ništa nije pokrenulo"

Praktično, to je ista prijava koju su mostarski aktivisti podnijeli još u februaru ove Federalnom tužilaštvu i koja je, potom, proslijeđena Tužilaštvu HNK, što je izazvalo njihovo razočarenje, jer, prema tvrdnji Marina Bage, predsjednika „Future“, s tom pravosudnom institucijom imaju vrlo loše iskustvo.

-Ovo je najveći slučaj prijavljene korupcije u BiH, a još se ništa u vezi toga nije pokrenulo. Konkretno, došli smo do informacija da se se u HNK nisu provodile javne nabavke kada je u pitanju ugovoranje zdravstvenih usluga. Dakle, u HNK se zdravstvene usluge ne plaćaju po obimu, vrsti i kvaliteti, kako to zakon nalaže, već paušalno i protuzakonito. Na taj način se ugrožavaju prava pacijenata, ali i zdravstvenih radnika, jer ne budu plaćeni po učinku i kvaliteti - rekao je Bago.

"Kriju papire od javnosti"

Dodao je da je sve ono što iznose u javnost potvrđeno i u revizorskim izvještajima.

- Godinama kriju papire od javnosti, ali od revizije nisu mogli. Javna nabavka je zakonska obaveza. Ako prebacim novac vama, paušalno, ne navodeći šta trebate raditi, onda je to klasični primjer korupcije - kazao je Bago.

Kao primjer je naveo to što pacijenti u HNK ne mogu sa zdravstvenim knjižicama dobiti uslugu u privatnim zdravstvenim ustanovama, za razliku od onih iz npr. Goražda ili Travnika.

-Imamo primjere gdje za desetine hiljada maraka na svakodnevnoj bazi u Sarajevu dolazi do hapšenja i procesa, a kod nas za stotine miliona KM niko ne smije pomaknuti prst - naglasio je on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.