SPRIJEČITI ZLOUPOTREBE

Prvi zadatak nove vlasti na državnom nivou: Ograničiti mandat direktora OSA-e!

Ne dozvoliti da se imenuju isključivo Bakirovi i Zlatkovi prijatelji, nego profesionalci

Piše: M. Aščić

18.12.2022

Mehmedagić: Kućni policajac porodice Izetbegović. avaz

Potpisani sporazum između predstavnika “osmorke”, HDZ-a BiH i SNSD-a, kojim se precizira državna koalicija, sastoji se iz šest dijelova.

No, posljednja tačka sporazuma odnosi se na reformu sigurnosno-obavještajnog sistema, koji je godinama bio u rukama vladajućeg režima SDA i Bakira Izetbegovića.


Šta piše

Inače, OSA u rukama bračnog para Izetbegović i njihovog kućnog policajca Osmana Mehmedagića Osmice korištena je za praćenje i progon političkih neistomišljenika.

- Potpisnici sporazuma odlučni su da izvrše reformu sigurnosno-obavještajnog sistema u cilju njegove potpune depolitizacije i profesionalizacije kako bi se u cijelosti onemogućila zloupotreba tog sistema u političke ili neke druge svrhe - stoji u tekstu sporazuma koji je potpisan prošle sedmice.

Ono što je ključno, predlažu eksperti, nova državna koalicija treba ograničiti mandat direktora OSA-e na jedan od pet godina, a ne da, kao u slučaju Osmice ili, recimo, potrošenog Almira Džuve, čiji je mandat obilježen brojnim aferama ovako važnom agencijom, upravljaju osobe po 11 godina, skoro koliko je na toj poziciji proveo Džuvo.


Šta piše u Zakonu o OSA-i. avaz

Drugi mandat

Osmica je, također, dva mandata na ovoj poziciji, od toga pola nelegitimno, jer nikad nije potvrđen za drugi, s obzirom na to da je utvrđeno da nema validnu diplomu i da je sredjnoškolac.

Sada je na koalicionim partnerima, kroz izmjene Zakona o OSA-i, da ne dozvole moć jednom čovjeku, da mandat ograniče kao u drugim evropskim državama, ali i da dozvole da se mogu prijaviti i sudije, tužioci, pravi policajci, a ne Bakirovi i Zlatkovi prijatelji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.