DOBRA VIJEST

U Federaciji BiH 0,6 posto više srednjoškolaca ove godine

Prikupljeni podaci su rezultat godišnjeg istraživanja iz oblasti srednjeg obrazovanja i iskazuju se kao prethodni podaci prikupljeni za školsku 2022./2023. godinu do 25. septembra tekuće godine

Učenici u školi. ILUSTRACIJA / TWITTER

A. O. / Fena

18.12.2022

U Federaciji BiH u školskoj 2022./2023. godini, 70.415 učenika pohađa srednjoškolsko obrazovanje.

To je više za 0,6 posto odnosno za 391 učenika u odnosu na stanje prethodne školske godine. Udio učenica u srednjem obrazovanju iznosi 49,5 posto.


Najveći broj učenika

Posmatrano po kantonima, najveći broj učenika je u Kantonu Sarajevo (21,4 posto) i Tuzlanskom kantonu (20,0 posto), a najmanji broj učenika je u Bosansko-podrinjskom kantonu (1,0 posto) i Posavskom kantonu (1,1 posto), podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

Prikupljeni podaci su rezultat godišnjeg istraživanja iz oblasti srednjeg obrazovanja i iskazuju se kao prethodni podaci prikupljeni za školsku 2022./2023. godinu do 25. septembra tekuće godine.

Kao škole uvrštena su i odjeljenja učenika sa posebnim potrebama koja su oformljena pri redovnoj srednjoj školi.


Polaganje ispita

Kod ukupnog broja broj škola po vrstama škola - gimnazije, tehničke i srodne, stručne/strukovne i umjetničke škole - nije moguće iskazati, jer jedna mješovita škola kao pravni subjekt može u svom sastavu imati više vrsta škola.

Sve redovne i specijalne srednje škole su: u trajanju četiri godine gimnazije; tehničke i srodne škole; umjetničke i vjerske škole, u trajajanju od tri godine stručne/strukovne škole; škole za učenike sa posebnim potrebama; te škole za odrasle. 

Ukoliko škole za odrasle nemaju posebnu registraciju njihovi učenici ispite polažu pri redovnoj školi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.