OMBUDSMEN ZA LJUDSKA PRAVA

Jasminka Džumhur za "Avaz" o slučaju pedofilije: Sindikat je imao ranije prostora da se umiješa u cjelokupan postupak

Osobe koje su pravosnažno osuđene ne mogu raditi u obrazovnim ustanovama, rekla je Džumhur

Džumhur: Ovakav zakon je donesen u RS. FENA / TWITTER

Piše: A. Ovčina

18.12.2022

Pravni ekspert ombudsmen za ljudska prava BiH Jasminka Džumhur za portal "Avaza" izjavila je da nije bez razloga što se insistira da se končano u Federaciji donese zakon o registru pedofila.

- Takav zakon je već donesen u RS i nema dileme da osobe koje su pravosnažno osuđene za krivična djela koja se mogu dovesti u vezi sa seksualnim nasiljem nad djecom ne mogu raditi u obrazovnim ustanovama i drugim ustanovama čija osnovna svrha jeste briga o djeci – rekla je Džumhur za portal "Avaza".

Upitana je i o stavu predsjednika Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Saudina Sivre za šta je kazala da ono što u Instituciji ombdusmena nije registrovano kao žalba i o čemu ne postoji dokumenti, teško je komentirati.


- Ja nemam saznanja osim vašega za postupanje Sindikata, ali Sindikat je imao ranije prostora da se umiješa u cjelokupan postupak i definitivno ne bih da komentiram ono o čemu nemam zaista potpunu informaciju i puna saznanja. Ja govorim s aspekta vladavine zakona. Vladavina zakona podrazumijeva da se zakon mora primijeniti jednako na sve i da se presude koje su izrečene moraju implementirati na način kako je izreka presude – rekla je Džumur.

Dodala je da je grupa zastpnika već predala Nacrt prijedloga zakona, koji se tiče ove tematike.


- Mi smo ga dobili prošle sedmice. Obaveza harmonizacije zakonodavstva unutar BiH u cilju osiguranja jednako je jednakosti svih građana i činjenica da je u RS donesen zakon očito ukazuje da će se jedan takav zakon donijeti – rekla je Džumhur za portal "Avaza".

Podsjetimo, javnost je šokirala vijest koju je portal "Avaza" prvi objavio da se optuženi pedofil ponovo vratio u osnovnu školu i nastavio predavati nastavu kao profesor tjelesnog i zdravstvenog odgoja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.