PROTEST

Medicinari pred Vladom HNK u Mostaru: Isplatite nam 1.080 KM

Administarciji su dali naknadu, a izostavili one koji i dan-danas nose veliki teret, rekao Šatorović

Protest zdravstvenih radnika u Mostaru. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

19.12.2022

Protest zdravstvenih radnika u Mostaru. M. Smajkić

Nakon što su se lani više od pet mjeseci, koliko su bili u generalnom štrajku, borili za novi kolektivni ugovor, zdravstveni radnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu , od Konjica do Neuma, danas su ponovo došli pred zgradu Kantonalne vlade u Mostaru.

Na ulicu su izašli zbog toga, jer su, za razliku od ostralih budžetskih korisnika u HNK ostali uskraćeni za jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 1.080 KM.

- Ovo je čista diskriminacija koja se radi samo prema zdravstvenim radnicima. Danas smo svi ovdje od Konjica do Neuma i ovog trenutka pozivamo Vladu, prmijera, ministra zdravstva i ministra finansija da sazovu hitan sastanak, oni sada mogu zatražiti trilaterarni sastanak sa poslodavcima suosnivačima i da ovog trenutka donesu odluku da se zdravstvenim radnicima isplati jednokratna pomoć - rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata SKB Mostar, Ivica Anić.

"Prisutno licemjerje"

S njima je bio i Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH koji je naglasio kako je licemjerno da onima koji su su hvalili za vrijeme pandemije i koji su radili sedam dana bez dana odmroa i spašavali zdravstevni sistem i zdravlje ljudi da jedino njih izostave iz cijele priče.

-Licemjerno je i da pomoć kao prevazilaženje inflacije dobiju administrativci, mi to pozdravljamo, ali da se izostave oni koji zaista nose i dan danas veliki teret i koji defintivno rade najhumaniji posao na svijetu smatramo, da imajući u vidu sve podatke koje dostavlja Uprava za indirektno oporezivanje, ima sasvim dovoljno sredstava ne da se isplati 1.080 KM već i da se razgovara o povećanju plata u ovom dijelu gdje je ovoliki rast cijena i gdje nemamo nikakve garancije da će ova inflacija stati u narednoj godini - rekao je Šatorović.

Podsjetimo, Vlada HNK je nedavno prelomila u vezi isplate jednokratne novčane pomoći u punom iznosu, a nakon što su im prosvjetni radnici, državni službenici i namještenici zaprijetili štrajkom.

"Protest u potpunosti opravdan"

Iako su se medicinari nadali da će biti obuhvaćeni istom odlukom, ipak , to se nije desilo. Iz Vlade HNK su naveli da su dali saglasnost na rebalans ZZO-a kojim je zdravstvenim ustanovama osigurano dodatnih 13 miliona KM, kao i da je rebalansom budžeta HNK domovima zdravlja predviđeno još tri miliona KM.

Što se tiče naknade u iznosu od 1.080 KM iz Vlade HNK su izrazili uvjerenje o tome da će zdravstveni radnici rješenje po tom osnovu pronaći u dogovoru sa svojim menadžmentima i osnivačima.

-Izostao je i nagovještaj mogućnosti poslodavaca da dio tih sredstava opredjele za pomoć zdravstvenim radnicima. Umjesto toga upućuju ih na adrese osnivača, prvenstveno Vlade HNK. A, Vlada HNK je (su)osnivač četiri od 16 zdravstvenih ustanova-naveli su, između ostalog, uoči protesta iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite.

Istakli su da je protest zdravstvenih radnika u potpunosti opravdan, ali "odgovorni umjesto kolektivnog sjećanja nude kolektivnu amneziju".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.