PREŽIVLJAVANJE

Zaglavljeni između života i politike: Penzioneri ukazuju na sramotu i poniženje

Vlada FBiH njihova primanja povećala za mizernih 21 KM

Penzioneri u BiH: Niko ih ne želi saslušati. Arhiv

Piše: A. Bajramović

19.12.2022

Sramotno i ponižavajuće, riječi su koje se najčešće čuju u komentarima penzionera nakon što je Vlada FBiH njihova primanja povećala za mizernih 21 KM. Još od februara niko iz Vlade FBiH ne želi ni da ih primi i barem sasluša kako preživljavaju sa 424 KM u mjesecima kad je cijena mjesečne potrošačke korpe oko 3.000 KM.   


Veliki problem

U velikim smo problemima jer ne znamo kako ovo potrošiti, kaže penzioner Mirsad Karović, ironično komentirajući rast penzija za 21 KM.

- Sramota i poniženje. Ljudi koji su 45 godina radili spali su na minimalac, pa neka se gospoda zamisli. Neka uđu samo jedan sat u našu kožu da bi mogli osjetiti kako se mi osjećamo - kazao je Karović.


Edhem Čutuna. A. Bajramović

Edhem Čutuna je jedan od oko 5.400 penzionera u Goraždu i jedan od 3.028 koji pokušavaju preživjeti od minimalne penzije.

- To nije povećanje, to je sadaka. Nama 20, a njima po 500 maraka. Zamisli penzionera sa 420 maraka od kojih ne može kupiti ni četiri metra drva, a vidi ove zime. Ovo je žalosno - istakao je Čutuna.


Mirsad Karović. A. Bajramović

Na sva zvona pričaju o 20 maraka, a za 20 KM ne možeš kupiti ni namirnice za solidan ručak, kaže Mirsada Sijerčić. U penziji je već oko 25 godina i prije je bilo lakše, kaže, jer je sve bilo jeftinije, a boljeg zdravlja je i vlastitim radom mogla popraviti kućni budžet.


Tiho ubijanje

- Sada hljeb poskupljuje drugi put u ovoj godini. Osnovna namirnica. I uvijek poskupljuju ulje, šećer, brašno, ono bez čega čovjek ne može. Nosio đavo i parfem, i piće, i cigare, jer mogu bez toga - potcrtala je Sijerčić.


Mirsada Sijerčić. A. Bajramović

Oko 156.000 penzionera živi od minimalnih 424 KM, a 63.000 njih i s manjim iznosima, rekao je Suljo Bekan, predsjednik Udruženja penzionera Goražde.



Suljo Bekan. A. Bajramović

- Od ovoga se ne može ni živjeti ni preživljavati. Ovo je tiho umiranje penzionera - dodao je Bekan.

Opća pometnja

Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, podsjeća da je BiH država u kojoj su hrana i lijekovi najskuplji u regionu i da redovno usklađivanje penzija u aprilu 2023. ne mogu čekati.

- Kolege nas pitaju zašto prije izbora nismo išli na proteste, ali tada bi ispalo da za nekog navijamo, da nekoga obaramo. Sad kad su se završili izbori, opet nemaju vremena jer se bave traženjem koalicija. Tako da je opća pometnja. Neki od vaših kolega, vjerovatno naklonjeni vladi, objavljuju da će vlada primiti predstavnike penzionera i ispuniti obećanja, ali to je dezavuiranje javnosti. Mi i dalje imamo obećanje da će nas primiti, samo ne kažu koje godine - istakao je Mehić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.