KANTONALNI SUD SARAJEVO

Suđenje Salihoviću: "Zamislite glavnog tužioca koji je spao da ukrade marku, treba ga ubiti"

Za set dokaza o troškovima prilikom službenih putovanja, optuženi je isticao prigovore na neovjerene fotokopije i nevidljivost računa, te tvrdio da su troškovi dnevnica, prevoza i slično uračunati u reprezentaciju

Goran Salihović: Bitno je bilo da se moja karijera uništi. BIRN

S. S. / BIRN

19.12.2022

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu nastavilo je s ulaganjem materijalnih dokaza na suđenju bivšem glavnom tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine Goranu Salihoviću, koji je optužen da je, koristeći službeni položaj, pribavio imovinsku korist.

Tužiteljica Amra Mehmedić navodila je naziv, datum i broj dokaza, a optuženi Salihović je prigovarao, komentarisao i davao objašnjenja na svaki dokument.

Na dokaze o reviziji u Tužilaštvo BiH, on je kazao da su za 2013., 2014. i 2015. revizori dali pozitivno mišljenje, a da je za 2016. dato mišljenje s rezervom i uočene slabosti kod javnih nabavki. Prema njegovim riječima, rezerva i slabosti se odnose na period poslije njega.

- Ja sam otišao u septembru. To se odnosi na Gordanu Tadić - kazao je Salihović.

On je napomenuo da su najgore mišljenje revizori dali za Osnovni sud u Banjoj Luci, kada je na njegovom čelu bio Milan Tegeltija, bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Putovanje u Pariz

Tužiteljica je u dokaze uložila tabelarne prikaze poklona nabavljenih u periodu 2013-2016. Optuženi je za svaku godinu čitao šta je poklanjano – knjige, slike, pića, setove za kafu, novac srednjovjekovnih vladara i drugo, za koju delagaciju, te pojedinačne cijene od šest do 300 konvertibilnih maraka.

- Ovaj jedan tužilac volio je tucanu kafu... to ovi iz kabineta uzmu - kazao je Salihović.

On je naveo koga je sve u Tužilaštvu bio ovlastio da potpisuje određene troškove, te kako je on uvijek tražio odobrenje od Ministarstva finansija za preraspodjelu budžetskih sredstava.

Salihović je dao objašnjenje u vezi s dokumentom koji se odnosi na putovanje u Pariz, kada su zbog problema na aerodromu propustili avion i kada je on platio četiri karte za sljedeći let. On je rekao da je kontaktirao računovodstvo Tužilaštva i da mu je rečeno da će mu biti refundirani ti troškovi, te da nije nanesena nikakva šteta.

Za set dokaza o troškovima prilikom službenih putovanja, optuženi je isticao prigovore na neovjerene fotokopije i nevidljivost računa, te tvrdio da su troškovi dnevnica, prevoza i slično uračunati u reprezentaciju. Takođe je prigovarao da se iz računa za reprezentaciju ne vidi šta se tačno odnosi na njega a šta na druge osobe.

- Šta ima veze moja dnevnica sa reprezentacijom? Na koga se odnosi ovaj račun? (…) Cijelo vrijeme se stavlja nešto što nema veze da bi se navukla neka cifra - kazao je Salihović.

"Sve je sabrano u iznos"

Tužiteljica Mehmedić je kazala da dnevnice i pokloni nisu uračunati u troškove prilikom vještačenja, napominjući da je ranije najavila da će se o prigovorima optuženog izjasniti nakon ulaganja dokaza. Ona je kazala da je dio dokaza već ranije uložen u originalima, na šta je branilac Rifat Konjić prigovorio da ne zna zbog čega se onda ponovo ulažu u kopiji.

Salihović je ostao pri tvrdnji da je sve sabrano u iznos koji mu se stavlja na teret.

- Zamislite glavnog tužioca koji je spao da ukrade marku. Treba ga ubiti... Bitno je bilo da se moja karijera uništi - kazao je optuženi, govoreći o uništavanju pravosuđa na nivou BiH i ljudima sa crne liste.

U spis su uložene i odluke o odobravanju troškova, koji uključuju nabavku kišobrana, ormarića, sapuna, automobila te unajmljivanje slika za kabinet. Salihović je rekao da su to samo odluke o planiranim troškovima, ali da nema dokaza da li su one i realizovane, te da ne zna šta se time dokazuje.

Salihoviću je na teret stavljeno da je u periodu od februara 2013. do 28. septembra 2016. godine iskoristio službeni položaj, postupao suprotno propisima i pribavio korist u iznosu preko 80.000 KM. Prema optužnici, Salihović je bio upoznat s Pravilnikom Vijeća ministara BiH o korištenju sredstava reprezentacije s limitom od 20.000 KM godišnje, ali je svjesno postupao drugačije.

Suđenje se nastavlja 19. januara, kada se očekuje da će Tužilaštvo okončati ulaganje dokaza, koji se nalaze u 16 registratora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.