PREDSJEDNIK NIP-A

Konaković ponudio SDA i DF: Ako uspijete to, glasat ćemo da ostanete vlast

Ako ne možete, prestanite sa licemjernim stavovima i porukama jer ste nas vi u ovakvu situaciju doveli i pomirite se sa odlaskom u opoziciju. Ne brukajte se više, poručio je Konaković

Konaković: budžetima zadnjih godina nema ni marke za NATO integracije. Avaz

E. Ć.

19.12.2022

Predsjednik Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković oglasio se na Facebooku gdje se osvrnuo na NATO put Bosne i Hercegovine. 

Konaković je odgovorio i na optužbe da je Osmorka prilikom potpisivanja sporazuma sa HDZ-om i SNSD-om "pod tepih" gurnula put BiH ka NATO savezu. 



Ugašena Komisija za integracije

- Kad su 2019. godine uspostavljali vlast na državnom nivou potpisali su sporazum, istina je, SDA-SNSD-HDZ. DF se podrazumijevalo. U tom sporazumu napisali su da će "Potvrditi opredjeljenje za unaprijeđenje odnosa sa NATO-om, ne prejudicirajući buduće odluke u vezi sa članstvom BiH".

Malo nakon toga poslali su Program reformi u NATO. To je prvi zvanični dokument usvojen u institucijama BiH u kojem stoji da se članstvo “ne prejudicira.” To je trenutak kad su nas SDA/DF parkirali na parking, u čekaonicu, koristeći termin "saradnja sa NATO-om", termin koji koristi i Srbija, baš onako kako je najavio Dodik.

Nešto kasnije, ministrica Turković nas sa smiješkom obavještava da više ne postoji Komisija za integracije, a da se formira Komisija za saradnju sa NATO-om - napisao je Konaković.

SDA i DF skinuli novac iz budžeta

On je istakao kako su SDA i DF skinuli novac iz budžeta koji je bio predviđen za NATO integracije.

- U budžetima zadnjih godina nema ni marke za integracije, logično, sa puta integracija su nas SDA/DF skinuli. Sad se kao čudom čude i pitaju nastavljamo li NATO put, licemjerno, onako kako smo od njih već navikli. NATO integracije su naš imperativ, mi nećemo ni milimetar nazad od dostignutog kad preuzmemo vlast.

Vrlo jasno i glasno smo rekli svima na političkoj sceni šta o tome mislimo i nećemo odustati od puta u NATO sviđalo se to nekome ili ne. A kako sad kad su SDA/DF usvojili akte u kojim nam treba nova odluka da se vratimo na put integracija natjerati SNSD/SDS/PDP da za takvu odluku glasaju? - naveo je Konaković.


NATO najvažniji put BiH

On je imao ponudu za SDA i DF kako bi ove dvije stranke ostale na vlasti.

- Evo ponuda za SDA/DF: NATO put je najvažniji put naše domovine, ako uspijete natjerati, izlobirati, ubijediti SNSD/SDS/PDP da glasaju za povratak na put integracija, glasat ćemo da ostanete vlast na državnom i entitetskom nivou.

Zadržat ćete Elektroprivredu, BH Telecom i sve druge vama važne kompanije, a u njima sve direktore, uposlene članove stranaka i rodbinu. Ako ne možete, prestanite sa licemjernim stavovima i porukama jer ste nas vi u ovakvu situaciju doveli i pomirite se sa odlaskom u opoziciju. Ne brukajte se više - poručio je Konaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.