AFERA "RESPIRATORI"

Perić se razotkrio: Tražio i dobio podršku svih sudija, zahtjev za izuzeće bio farsa

Sudija Perić je poručio da se u medijima počelo "insinuirati" na oslobađajuću presudu u ovom predmetu i da se dovodio u vezu s političkim strankama te da se u javnosti "stekao dojam" da nije nepristrasan, što je bio razlog zahtjeva za izuzeće

Nastavak suđenja u predmetu "Respiratori. S. Spahić

Piše: S. Spahić

21.12.2022

U Sudu BiH danas je nastavljeno ročište premijeru sa američke crne liste Fadilu Novaliću i ostalim za kupovinu 100 spornih kineskih respiratora.

U ovom predmetu su osim crnolistaša Fadila Novalića, optuženi suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić i ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević.

Na početku ročišta je sudija Branko Perić govorio o svom zahtjevu za izuzeće iz ovog predmeta. On je kazao da je tražio izuzeće nakon "medijskih insinuacija" nakon oslobađajuće presude u slučaju "Dženan Memić".

Poručio je da se počelo "insinuirati" na oslobađajuću presudu i da se dovodio u vezu s političkim strankama te da se u javnosti "stekao dojam" da nije nepristrasan. Rekao je da ni Sud BiH ni Društvo sudija nije stalo u njegovu odbranu.

Pojasnio je da jedini način da se sudije izjasne da traži izuzeće, a nakon toga je istakao da su kolege stale u "njegovu odbranu".

- Kolege su rekle da ne postoje sumnje u moju nepristrasnost i da nisu htjeli da se stekne utisak da mediji mogu nekog smijeniti. Odluka je bila i na osnovu toga da je Sudsko vijeće donijelo odluku, a ne ja lično – branio se Perić.

Podsjećamo, o ovakvom planu sudije Branka Perića je ranije pisao portal "Avaza".

Senka Nožica, advokatica ministrice finansija Jelke Miličević, rekla je da pozdravlja takvu odluku.

- Ne smijemo dozvoliti da ulica donosi odluke, time rušimo državu – mišljenja je Nožica.

Svjedočila uposlenica Ministarstva

Tužilac Džermin Pašić je kazao da ima drugačije mišljenje od Nožice, ali da ga sada neće iznositi. Istakao je da se i njima kao strani u postupku trebao dostaviti takav zahtjev, kako bi bili upoznati.

Nakon uvodnog dijela, svjedočila je Ivana Raguz, uposlenica Ministarstva finansija FBiH iz odsjeka za strateško planiranje. Ona je bila svjedokinja odbrane ministrice Jelke Miličević. Govorila je o pristupu e-portalu, koji ona ima. Kazala je da ima username i password te dao provjerava pred sjednice da li ima mišljenje tog ministarstva, zaključke te se onda to proslijedi pomoćnicima i sekretarima. Osim nje, pristup e-portalu imaju ministrica, zamjenik i sekretarica.

Raguz je istakla da te dokumente trajno spašava na računaru, a da ti podaci nisu mijenjani nakon pohranjivanja na računaru.

Nastavljeno suđenje u predmetu "Respiratori" - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

Onda je riječi bilo o dvije odluke Vlade FBiH za sjednicu iz 9. aprila 2020., na šta je Raguz istakla da je ona imala informaciju, kojoj je pristupila na e-portalu dan prije te sjednice i proslijedila drugim uposlenicima, a da je nakon podizanja optužnice, ponovo provjeravala na e-portalu i uvidjela da su postojale izmjene 30. aprila iste godine. Ona je pojasnila da kada se pogleda konkretan slučaj vidi se kada je objavljeno nešto na e-portalu, a kad je vršena izmjena.

Advokatica Fadila Novalića Nina Karačić je pitala da li je moguće da nakon njegovog pristupa e-portalu je postojala mogućnost izmjena, ona je kazala da je moguće, a na pitanje tužitelja Pašića kazala je da svakako postoje stenogrami sa sjednica, pa se na osnovu toga može zaključiti.

Pitala je Karačić zašto je u njenoj informaciji bilo sedam tačaka, a na dnevnom redu je bilo 13, Raguz je kazala da se ona bavila isključivo onim što je relevantno za Ministarstvo finansija.

Advokatica Nožica je kazala da ih je više vještaka odbilo, pa su zato bili prinuđeni da dokazuju na ovaj način, na šta je tužilac Pašić rekao da je jedino relevantno mišljenje vještaka.

"Nema kompletne komunikacije"

Tužioci su nakon toka uložili niz materijalnih dokaza koji se tiču pretresa i oduzimanja predmeta koji se tiču međusobne komunikacije.

Mirna Avdibegović, advokatica Fikreta Hodića, kazala je da dokazi ne sadrže kompletnu komunikaciju, nego samo ono što je interesantno tužiocima te su ona i odbrane ostalih optuženih, tražili da im se dostavi kompletna komunikacija, što je sudija Perić odbio jer, kako je naveo, ne postoje efikasni mehanizmi koji bi primorali tužioce da dostave to odbrani.

Tužioci su tražili da pročitaju iskaze optuženih prilikom ispitivanja u Tužilaštvu BiH jer, kako kaže Pašić, to je važno jer su njihovi iskazi u koliziji sa dokazima svjedoka odbrane, ali taj prijedlog je odbijen.

Nastavak suđenja je zakazan za 11. januar, a na njemu će, kako kaže tužilac Pašić, kao dokaz pokazati informaciju koju su nedavno dobili od Tužilaštva KS iz drugog predmeta, a riječ je o dokazu pribavljenom iz Njemačke, koji opovrgava da se sporni respiratori mogu koristiti za covid pacijente i da ima certifikat u BiH, a najavili su i da će dostaviti i još niz dokaza replike.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.