POTPISAN UGOVOR O GRANTU

Osigurano tri miliona eura za modernizaciju Luke Brčko, završetak radova 2024. godine

Riječ je o bespovratnim sredstvima koje je omogućila Evropska unija, a kojim će upravljati EBRD

Sa današnjeg potpisivanja. Anadolija

H. J. I.

21.12.2022

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Nesl (Naessl) potpisali su danas u Sarajevu ugovor o grantu u iznosu od tri miliona eura namijenjenih za modernizaciju Luke Brčko.

Riječ je o bespovratnim sredstvima koje je omogućila Evropska unija (EU), a kojim će upravljati EBRD.


Svi ugovori o radovima su potpisani

Bevanda je nakon potpisivanja ugovora podsjetio da je u decembru 2016. godine potpisan ugovor o zajmu vrijedan 10 miliona eura, koji se također odnosi na modernizaciju Luke Brčko. Sada je za istu namjenu iz fondova EU-a izdvojeno tri miliona eura.

- Moram naglasiti da je svako ulaganje u Luku Brčko važno jer to je prilika za gospodarski razvoj i ekonomski rast. Ova sredstva bit će potpora Bosni i Hercegovini, odnosno Brčko Distriktu, u rehabilitaciji cestovnog i željezničkog pristupa Luci Brčko kao i infrastrukture unutar ove naše luke. U ekonomiji je poznato koliko su luke važne u prometu roba i usluga i ostvarivanju prihoda. Zato Luka Brčko mora iskoristi sve kapacitete koje ima i koji će doći, jer se nalazi na odličnom mjestu. Imamo dobru priliku da se uspostavi izravna isporuka dobara od rijeke Save do luka Podunavlja u zemljama zapadne i istočne Europe, kao i luka na sjeveru i u Crnom moru - rekao je Bevanda.

Kako je kazao pored ekonomskog interesa Brčko distrikta ovaj projekt je na vrhu prioriteta u razvoju lokalne zajednice, ali i Bone i Hercegovine u cjelini.

Nesl je izjavila da je EU veoma važan partner banke u svim važnim infrastrukturnim projektima te da je ovaj projekat u naprednoj fazi provedbe.

- Svi ugovori o radovima su potpisani, očekujemo da će projekat biti završen u narednih godinu i po, odnosno u prvoj polovini 2024. godine. Projekat će omogućiti povezivanje odnosno kombinovanje različitih vidova transporta. Govorimo o cestovnom saobraćaju, željezničkom i o transportno-plovnim putevima. Očekujemo da će kao rezultat projekta biti 5.000 kamiona manje na godišnjem nivou, zbog čega će biti smanjeno i zagađenje i buka, ali istovremeno i pobodljšani uslovi za ekonomiju i trgovanje - pojasnila je Nesl.


Tri faze projekta revitalizacije

Direktor Luke Brčko Perica Josić, zahvalio se EU-u na grantu za revitalizaciju i iskazao zadovoljstvo što je Luka Brčko prepoznata kao strateški interes ne samo Brčko distrikta nego i BiH.

- Luka Brčko je jedina međunarodna riječna luka u BiH i smatram da je to strateški interes koji treba dalje razvijati. Taj projekat revitalizacije je zamišljen u tri faze. U prvoj fazi smo već završili rekonstrukciju platoa. Taj projekat je završen u vremenskom roku i ugovorenoj cijeni što je ogroman uspjeh. U drugoj fazi je predviđena nabavka nove lučke dizalice i ona bi trebala biti u funkciji do 1. juna 2023. godine. Ta dizalica će biti nosilac 27 tona i biće puno operativnija od starih. U trećoj fazi predviđena je rekonstrukcija pruge i izgradnja pristupne ceste. Taj ugovor smo potpisali 1. augusta 2022. godine, radovi teku dobrom dinamikom, a rok za završetak radova je 16 mjeseci - istakao je Josić.

Izrazio je nadu da će se tokom 2024. godine završiti svi radove u Luci Brčko i da će se nastaviti ulaganja.

Luka Brčko je izgrađena 1913. godine, dograđena u periodu od 1952. do 1962., a za saobraćaj sa obala luke zvanično se počeo koristiti 1953. kada je osnovano Preduzeće za riječni saobraćaj i pristanište.

Tokom rata na prostorima Jugoslavije od 1991. do 1995. i pet godina kasnije, zbog neriješenog međudržavnog statusa rijeke Save plovidba je obustavljena i nisu vršene pretovarne aktivnosti rijeka – obala.

Od 2004. godine luka posluje pod nazivom Javno preduzeće Luka Brčko, Brčko Distrikt BiH d.o.o. U septembru 2006. godine luka je dobila međunarodni status.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.