PORODIČNO NASILJE

Magoda i dio medija žrtvu udruženo nazvali psihički nestabilnom narkomankom

Zajedno sa snimkom mediji prenose i izjavu "izvjesnog A.Đ" koji navodi da je Dinka Hasičić "narkomanka" koja je "docrkala da uzme koju paru više"

Magoda: Bivša supruga ga optužila za nasilje u porodici. Facebook

Žurnal

22.12.2022

Žene žrtve porodičnog nasilja u BiH nakon što progovore o nasilju koje trpe u braku, vrlo često postanu i žrtve verbalnog nasilja u javnom prostoru, na društvenim mrežama ili pojedinim medijima. Žrtva se optuži da "pravi predstavu za javnost" jer se radi o "porodičnoj drami", žrtva "želi novac" od zlostavljača ili je "psihički nestabilna", piše Žurnal. 

Psihički nestabilna narkomanka

Posljednji primjer verbalnog nasilja nad ženom koja je javno progovorila o nasilju, ponovo je pokazao zašto žene u BiH ne govore javno o porodično nasilju. Dinka Hasičić objavila je na svom Facebook profilu da ju je zlostavljao bivši muž Kenan Magoda, SDP-ov zastupnik u Skupštini KS, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo i predsjednik Rukometnog saveza BiH.

Ubrzo nakon objave pojedini mediji prenijeli su njegovu reakciju kojom on demantuje njene navode.

- Ako ima dokaze protiv mene neka to rješava pravnim putem, bez pravljenja predstave za javnost - kazat će skupštinski zastupnik Magoda navodeći da "sve što je do sada iznijela je pobijeno na sudu, zbog nedostatka dokaza".

Svoje navode skupštinski zastupnik dokazuje obavještenjem Tužilaštva KS da je zbog nedostatka dokaza donesena naredba o obustavi istrage protiv njega za nasilje u porodici.

- Ulaskom u politiku sam bio svjestan opasnosti da će moj privatni život postati meta napada, ali nisam računao da će ti napadi doći od moje bivše supruge. Posebno nisam mogao ni pomisliti da će u to uvući i naše troje malodobne djece, koju je ovim činom dovela u veoma nezavidnu situaciju - kazao je Magoda navodeći da ga brine sigurnost djece zbog pouzdanih informacija koje je dobio o bivšoj supruzi.

- Očito da je trenutno u stanju psihičke nestabilnosti - zaključuje Magoda u saopćenju medijima.

Nakon njegovog saopštenja na društvenim mrežama i pojedinim medijima "isplivao je" dokaz "stanja psihičke nestabilnosti" Dinke Hasičić u vidu snimka koji je snimio Magoda. Zajedno sa snimkom mediji prenose i izjavu "izvjesnog A.Đ" koji navodi da je Dinka Hasičić "narkomanka" koja je "docrkala da uzme koju paru više" i da je sve "samo priča o ženskoj osobi kojoj u nedostatku novca fali i sredstava i druge muške stvari".


"E sad ću te ubiti"

Profil Dinke Hasičić na društvenim mrežama se prijavljuje a njene objave brišu.

Mediji koji su objavili saopćenje skupštinskog zastupnika i izjave "izvjesnih" sagovornika u potpunosti su zanemarili dokaze koje je objavila Dinka Hasičić.

Između ostalog, u njenoj prvobitnoj objavi u kojoj je navela da je trpila i trpi nasilje od bivšeg supruga Kenana Magode objavljena su i rješenja Općinskog suda u Sarajevu kojima su izrečene mjere zabrane približavanja žrtvi nasilja Dinki Hasičić te zabrana uznemiravanja i uhođenja na period od jedne godine.

- Prišao joj je rekavši: "E sad ću te ubiti", uhvatio za vrat i tom prilikom ju je udarao glavom od zid, a potom uhvatio za ruku i bacio na pod, nakratko izgubila svijest, a kada je vidjela da se nalazi u haustoru zgrade, bosa i u pidžami je izašla trčeći da se udalji iz zgrade, kako je muž ne bi vidio te pozvala svoje roditelje, koji su pozvali policiju, sa kojima je otišla u stan da se presvuče, a zatim sa roditeljima i bratom kod KUM-a Bolnice Koševo gdje joj je ukazana ljekarska pomoć - navedeno je u Rješenju Općinskog suda u Sarajevu koje je objavila Dinka Hasičić.

Tek iz sudskih dokumenata koje je objavila Dinka Hasičić javnost je mogla saznati da je Kenan Magoda ranije osuđivan. Medijima ove činjenice nisu bile relevantne, relavantniji su bili "izvjesni sagovornici".

Magoda se na sudu branio tvrdnjom da je rehabilitovan i da mu je krivično djelo brisano iz evidencije.

Iz SDP-a se ne oglašavaju povodom ovog slučaja. Iako su ranije visoki zvaničnici ove stranke davali podršku ovakvim javnim objavama žena koje su trpile nasilje u porodici i osuđivali nasilnike. Kada je u pitanju njihov stranački kolega te reakcije su izostale.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.