POČASNI PREDSJEDNIK PDP-A

Ivanić uoči sjednice Predsjedništva BiH: U moje vrijeme se nisu postavljala pitanja novom mandataru

Jednostavno, većina je bila formirana, dogovorena iz stranke iz koje je dolazio redoslijed ona je predlagala predsjedavajućeg, rekao je Ivanić

Ivanić: U moje vrijeme toga nije bilo. Printscreen

H. J. I. / BHRT

22.12.2022

Predsjedništvo BiH danas će u 16 sati održati vanrednu sjednicu na čijem dnevnom redu je Prijedlog odluke o imenovanju predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

Podsjetimo, Centralna izborna komisija BiH na sjednici održanoj 14. decembra usvojila izvještaj o izvršenim provjerama predloženog kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Borjane Krišto.


Bećirović: Ništa nije iznad Ustava BiH

Član Predsjedništva Željko Komšić najavio je da će prilikom imenovanja mandatarke za novi saziv Vijeća ministara postaviti nekoliko, kako kaže, ključnih pitanja. Tvrdi, u koalicionom sporazumu stranaka koje su odlučile formirati vlast nakon oktobarskih izbora nije precizirano pitanje daljnjeg napretka BiH na putu ka članstvu u NATO-u.

Denis Bećirović, uoči sjednice Predsjedništva u svom saopštenju ističe:

- Stranački sporazumi o formiranju vlasti nikada neće biti iznad Ustava BiH.

Dodaje, pitanje imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH ne može ni na koji način uticati na njegove stavove u vezi sa NATO putem.


Novina postavljanje pitanja

- Dakle, u vezi s pitanjem kretanja države Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu u NATO-u nema nikakve dileme. Kada je riječ o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH treba reći kako to pitanje nije nikakva novina u političkom životu Bosne i Hercegovine.

Novina će biti postavljanje pitanja budućem mandataru. Nekadašnji član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić podsjeća, u njegovo vrijeme mandatari svoje programe rada nisu predstavljali Predsjedništvu.

- Jednostavno, većina je bila formirana, dogovorena iz stranke iz koje je dolazio redoslijed ona je predlagala predsjedavajućeg i to nije bilo - rekao je Ivanić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.