STAVOVI

Bivši bh. diplomata Sabit Subašić: Konaković treba biti ministar vanjskih poslova BiH, dobar je izbor

Važno je, također, naglasiti da gospodin Konaković nikad neće imati problem da svoja gledanja izrazi na sasvim pristojnom engleskom jeziku, rekao je Subašić

Subašić: Konaković posjeduje solidne predispozicije. FACEBOOK

A. O.

23.12.2022

Bivši ambasador naše zemlje u Indiji Sabit Subašić dao je mišljenje o tome ko bi mogao na funkciju ministra vanjskih poslova.

- Elmedin Konaković i izazovi BiH diplomatije. Ja, suprotno nekim drugim, smatram, u stvari, da gospodin Konaković može pristojno obavljati funkciju ministra vanjskih poslova. A i njegove reference su očigledne. NiP, što je Konakvićev politički projekat, je postala ozbiljan politički faktor u BiH. Efektno pozicioniranje NiP-a na BiH političku scenu kao važnog faktora političkog odlučivanja je očigledan pokazatelj Konakovićevih nespornih kapaciteta. Mora se također priznati da je Konaković bio sasvim solidan premijer Kantona Sarajevo, prije nego što je odlučio da krene sa originalno svojim političkim projektom. Jer, biti premijer Kantona Sarajeva zahtjeva, uz ostalo, i velike menadžerske sposobnosti i vizije. Slično kao biti na čelu MVP-a - poručio je Subašić.


Objava Subašića na Facebooku. PRINTSCREEN

Ističe da je Konaković vješt tokom javnih nastupa.

- Posebno se dobro snalazi u medijima. Važno je, također, naglasiti da gospodin Konaković nikad neće imati problem da svoja gledanja izrazi na sasvim pristojnom engleskom jeziku. Uvjerio sam se - rekao je Subašić.

Dodao je da Konaković, po svemu sudeći, posjeduje solidne predispozicije da, u najmanju ruku ne bude lošiji od dosadašnjih ministara, koji, manje-više nisu bili na nivou funkcije koju su obnašali.

- Ja, međutim, nekako vjerujem da Konaković ima znatno veće ambicije i da će se izdići iznad dosadašnje prosječnosti i dići ovaj aspekt djelovanja države na znatno viši nivo, a i aktuelna politička stvarnost će to od njega zahtjevati. U tom smislu smatram sljedeće. Konakovic, kao kandidat za ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Predsjedništvu treba ponuditi decidan, sveobuhvatan Program reforme i rekonstrukcije Ministarstva za naredni četvorogodisnji period. Predsjedništvo bi verifikacijom stalo iza Programa i a i Ministra lično, i na taj način, mu dalo punu podršku. U programu bi se decidno projecirao širok spektar aktivnosti i djelovanje da se diplomatije BiH uspostavi, organizira i digne na pristojan nivo i koliko-toliko približi standardima u modernoj diplomatiji - rekao je Subašić. 


Temeljita reforma

- Program bi obuhvatao dva segmenta, operativne vanjskopolitičke i diplomatske ciljeva i zadatke i, drugo, organizacijske reforme i rekonstrukcija Ministarstva i diplomatije kako bi se mogli izvršavati planirani zadaci. Višedecenijsku praksu da vanjsku politiku isključivo provode ministar i njegov kabinet treba hitno odbaciti, odnosno kapacirati (uključiti) kompletan sastav i strukturu diplomatiju da bude u stalnoj funkciji ostvarivanja ciljeva u vanjskoj politici. Uostalom, kao sto je slučaj u svakoj ozbiljnoj diplomatiji - navodi Subašić. 

Dodao je da Ministarstvo vanjskih poslova nesporno, treba hitnu, sveobuhvatnu i temeljitu reformu i rekonstrukciju kako bi se koliko- toliko približilo efikasnosti modernih diplomatija. 

- Sad smo, nažalost, daleko, veoma daleko od svega toga - smatra Subašić. 


Dovoljan broj saradnika

- Jedno organizirano i efikasno i vješto vanjsko-političko djelovanje nam je, zbog aktuelnog vanjsko-političkog trenutka, sada sušta potreba umjesto sto već godinama. Imamo užasno neefikasnu i iz tih razloga, veoma skupu diplomatiju. I ne moze se čekati - dodaje on. 

Smatra da se rekonstrukcija i sveobuhvatna reforma treba sprovesti odmah. 

- Ja nekako vjerujem da će novi ministar posjedovati neophodnu energiju i da će krenuti u taj proces. Ali, da ne zaboravimo, važno je da oko sebe okupi i dovoljan broj kompetentnih saradnika-profesionalaca, koji mogu iznijeti teret predstojećih izazova. Vidjet ćemo - zaključio je Subašić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.