RANIJE JE PONIŠTEN

Narodna skupština RS sutra ponovo o spornom Zakonu o nepokretnoj imovini

Ukoliko isti zakon dobije podršku najavljujem da ćemo pokrenuti postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa putem naših delegata u Vijeću naroda RS, poručio je Vojin Mijatović

Narodna skupština RS. Dejan Rakita / PIXSELL

S. S.

26.12.2022

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Narodne skupštine RS ponovo bi se trebao naći Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, a trebao bi biti razmatran po hitnom postupku.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH je ranije poništio ovaj zakon zato što narušava Ustav BiH i dejtonsko uređenje.

Nadležnost države

Nakon odbijanja poštivanja Ustavnog suda BiH u aprilu ove godine je reagovao i visoki predstavnik Kristijan Šmit, koji je obustavio ranije doneseni Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u RS.

On je tada rekao da je Zakon o nepokretnoj imovini u suprotnosti sa odlukama Ustavnog suda BiH i dodao da ga je obustavio do odluke Ustavnog suda BiH.

– Ovo se primjenjuje na sve nivoe vlasti u BiH. To ne znači da se nepokretna imovina ne treba raspoređivati između entiteta države i drugih nivoa vlasti u BiH. To se ne može riješiti jednostranim mjerama već samo procesom u Parlamentarnoj skupštini BiH - istakao je tada Šmit.

Na sjednici 22. septembra Ustavni sud je jasno poručio da RS nema nadležnost da donosi takav zakon, jer je riječ o pitanju koje je nadležnost BiH.

Zaštita vitalnog nacionalnog interesa

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je nakon ukidanja, najavio ponovno usvajanje tog zakona.

- Pošto je poništen prethodni zakon, donijet ćemo novi jer nema drugog načina borbe - rekao je Dodik.

O ovom pitanju se jučer oglasio i Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a.

- Bez dileme pošto se radi o još jednom ataku na imovinu države Bosne i Hercegovine bez usaglašavanja na nivou države, najavljujem da će poslanici Pokreta za državu glasati protiv ovog zakona. Pitanja državne imovine može regulisati samo Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, shodno presudama Ustavnog suda BiH. Ukoliko isti zakon dobije podršku najavljujem da ćemo pokrenuti postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa putem naših delegata u Vijeću naroda RS. Apsolutno smo za saradnju i razvoj svakog pedlja naše države, ali nikad nećemo podržati rješenja koja se zajednički ne usaglase na nivou države BiH - poručio je Vojin Mijatović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.