DOSTA ŠUTNJE

Udruženja podržavaju akciju u susjedstvu: Bojkotirati robu koja je preskupa!

Ja bih pozvao i da se izvrši pritisak na vlasti, jer one mogu promijeniti stvari koje nam mogu promijeniti život, rekao je Pašić

BiH: Inflacija iznosi 16,3 posto. Ilustracija

Piše: A. Kukić

28.12.2022

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” pozvali su građane Srbije na bojkot i smanjenu kupovinu hrane, posebno mesa i pšenice, zbog, kako su naveli, brutalne pljačke trgovaca koji nekontrolirano podižu cijene.


Dvostruko skuplji

Edin Pašić, predsjednik Udruženja potrošača KS, smatra da bi jedna ovakva akcija trebala biti provedena i u BiH.

- U BiH je najgora inflacija u Evropi, što znači da postoji velika količina robe koja je poskupjela špekulativno, odnosno roba je poskupjela jer neko tu vidi šansu za zaradu i tu vrstu robe definitivno treba bojkotirati - kazao je Pašić.


Pašić: Špekulativna poskupljenja. Screenshot

Pokazatelj da nešto nije uredu, dodaje, jeste cijena putera, koji je dvostruko skuplji u BiH nego u Hrvatskoj. Mišljenja je da ovakve akcije mogu uroditi plodom.


Pomoć vlasti

- Ako smo godinama radili akcije “kupujmo domaće”, pa sada zaista kupujemo domaće, možemo reći “nemojte kupovati od nepoštenih trgovaca i nemojte kupovati nepošteno zacijenjenu robu” - istakao je Pašić.

Kako je dodao, mogućnosti udruženja potrošača da nešto promijene vrlo su ograničena, ali da svakako mogu pozivati na akcije.

- Ja bih pozvao i da se izvrši pritisak na vlasti, jer one mogu promijeniti stvari koje nam mogu promijeniti život, prije svega ukidanjem akciza i izmjenom diferencirane stope PDV-a. Kad bi se to uradilo, značajno bi nam pomoglo - rekao je Pašić

Pitanje vremena

Ekonomski analitičar Admir Čavalić ipak smatra da ovakva vrsta bojkota neće dati značajniji rezultat.

- Poslat će jednu simboličnu poruku, što možda i jeste cilj - kazao je Čavalić za “Avaz”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.