ARHITEKTONSKA VAŽNOST

Nastavljeno uljepšavanje gradske jezgre Visokog: Dragulj čaršije ponovo privlači poglede

Bijela džamija prije i nakon uklanjanja drvenih dućana

Ganić: Ruglo se ne uređuje, već uklanja, jer nikada i nije trebalo zakloniti ovakav objekat. AVAZ

N. Smajović

27.12.2022

Uklanjanjem objekata koji su godinama "skrivali" pogled na Bijelu džamiju i predstavljali ruglo u samom srcu visočke čaršije, nastavljeno je uljepšavanje i uređenje same gradske jezgre Visokog

 – Ono što je jedan sistem sakrio, mi danas uklanjamo i pokazujemo kako treba raditi za bolje Visoko. Ruglo se ne uređuje, već uklanja, jer nikada i nije trebalo zakloniti ovakav objekat koji ima arhitektonsku važnost za Visoko i koji nosi neke od najznačajnijih europskih i svjetskih nagrada za sakralne objekte. Mi svojim radom pišemo historiju i imamo viziju razvoja našeg Visokog. – kazao je gradonačelnik Visokog Mirza Ganić. 


Bijela džamija. N. SMAJOVIĆ

Projekti uređenja

Nakon što su uklonjeni stari drveni dućani koji su se godinama nalazili oko bisera arhitekture, Bijele Šerefudin džamije, projekti uređenja se nastavljaju. 

– U glavnoj gradskoj ulici, ulici Alije Izetbegovića pokrenuli smo uređenje fasade na zgradi Gradske uprave, a pripremamo se za uređenje fasade Kina, Partizana, ZK ureda i drugih objekata u vlasništvu Grada. Pripremili smo idejno rješenje za Trg Matarkčije i isto predložili u Program kapitalnih ulaganja, a pripremamo i tehničko rješenje za uređenje podloge same saobraćajnice u ulici Čaršijska. Imamo najavu da će i JP BH Pošta krenuti s adaptacijom svoje zgrade koja se nalazi u samom centru grada. U saradnji s Direkcijom za ceste ZDK osigurali smo sredstva za asfaltiranje dijela saobraćajnice u ulici Branilaca, a sa investitorom poslovnog objekta Vema dogovorili uređenje cijelog platoa i trotoara granitom. Naš cilj je bolje Visoko i svakodnevno radimo u tom pravcu. Mnogo je procesa pokrenuto, a što je najvažnije dosta toga je i vidljivo – naglasio je Ganić. 


Bijela džamija u punom sjaju. N. SMAJOVIĆ

Tri stvari

Inače, Bijela Šerefudin džamija u srcu Visokog, u današnjem obliku i izgledu izgrađena je 1980.godine uz sjajno arhitektonsko rješenje arhitekte Zlatka Ugljena. 

Mnogo toga zanimljivog se veže uz ovu džamiju, a tri stvari se ističu: nevjerovatna simbolika unutrašnjosti i vanjskog izgleda džamije, zatim njena imena, jer ova džamija ima tri naziva, Bijela, Šerefudinova i Čaršijska džamija, te nagrada Aga Khan koju je osvojila za arhitekturu 1983.godine, kao i nagrada mađarskih arhitekata koji su je svrstali među tri najbolje dizajnirana sakralna objekta u Evropi.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.