LICEMJERJE

Kako je DF od "nećemo s HDZ-om u ZDK", došao do toga da Komšić "aminuje" ministra u Vladi u kojoj je HDZ?

Potpuno je neshvatljivo šta se promijenilo od oktobra do danas i kako to da DF može u koaliciju s HDZ-om u Zeničko-dobojskom kantonu, dok se sasipa "drvlje i kamenje" na Osmorku zbog dogovora sa istom strankom na nivou Federacije BiH i BiH

Goran Bulajić i Željko Komšić. FENA - Armin Durgut / Pixsell

Piše: S. Spahić

27.12.2022

Nakon oktobarskih izbora u Zeničko-dobojskom kantonu bila je prisutna potpuna fama ko će biti dio vladajuće većine.

Prvi dogovor je bio između onih stranaka "osmorke" koje su parlamentarne u ovom kantonu uz dodatak DF-a, koji je u ZDK odlučio da bude dio većine bez SDA. Odmah nakon takvog istupa, iz tuzlanskog DF-a su upozorili da paze šta rade, vjerovatno nezadovoljni time što njihova stranka nije, primjerom kolega iz TK, otišla u koaliciju sa SDA.

- Ja ne poznajem u detalje situaciju u Zeničko-dobojskom kantonu. Ali imajući u vidu sve ovo što se radilo posljednjih godina, ja bih ovim putem poručio kolegama u ZDK da dobro vode računa šta rade, ali ovo može biti samo trik da se DF uvuče u tu priču da isporuči svoje zastupnike u smislu glasanja za Dom naroda i da ih provozaju jedan krug i da ih izbace na narednoj stanici, da uvuku HDZ – rekao je Zlatan Begić nakon takve odluke.

Različite izjave

Nakon toga je zastupnik NES-a Ramo Isak odbio da bude dio većine, a sve zbog loših međusobnih relacija između njega i predsjednika BHI-KF i gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića.

Labilna većina sa 18 od 35 zastupnika je bila na novom ispitu nakon dogovora Osmorke s HDZ-om. Prvi stav je bio da se većini mogu priključiti i nove stranke, ali samo uz konsenzus svih aktera.

Tada su iz DF-a poručili da ne žele biti dio većine u kojoj će biti HDZ-a, iako se u prethodnom periodu bili dio većine, kako u ovom kantonu, tako i na višim nivoima vlasti.

- Mi smo imali obavezu da se izjasnimo o tom prijedlogu. Dok se druge stranke koalicije nisu izjašnjavale. Ovo je naš stav. Mi smo protiv takvog prijedloga. Jer smatramo da imamo dovoljno kapaciteta i bez HDZ-a da djelujemo kao koalicija. To smo pokazali i prilikom glasanja za rukovodstvo Skupštine ZDK – kazao je tada Goran Bulajić, povjerenik KO ZDK DF-a.

Nakon toga je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kazao da će HDZ biti dio većine u ZDK, a da je izbor DF-a bio da ne budu u takvoj većini. Brzo nakon toga iz DF-a je stigao demant.

- Potpuna je zamjena teza, a što je u Konjicu izjavio predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić, da smo mi izašli iz koalicije te da zbog toga ulazi HDZ. Mi smo samo imali obavezu da se, na zahtjev ostalih koalcionih partnera, izjasnimo o tom prijedlogu, dok se druge stranke koalicije nisu izjašnjavale – kazao je Bulajić, a potvrdili su to i iz drugih stranaka.

U ZDK može, a kritike na Osmorku na nivou FBiH i BiH

Ipak, prije sedam dana DF mijenja mišljenje. Odjednom je postala prihvatljiva koalicija s HDZ-om, a sve pod izgovorima da oni nisu direktno pregovarali s HDZ-om, ali i to da niko nije "dirao" njihove ministarske pozicije.

- Postavlja se pitanje da li ostati u koaliciji ili napustiti ovu, po meni, dobru priču. Odlučili smo se ostati. Uostalom, mi i nismo vodili razgovore s HDZ-om, a naše pozicije u Vladi ZDK nisu dirane. HDZ je ušao na osnovu sporazuma te stranke sa Osmorkom – rekao je Bulajić nakon toga.

Iako je ranije bio stav da se centrala stranke ne miješa u stavove kantonalnih organizacija, na kraju se u priču uključio i predsjednik stranke Željko Komšić, koji je čini se, dao „Amin“ na ovu koaliciju, pa je intervenisao i kod izbora ministra.

- Nakon pritiska iz nekih boračkih organizacija, predsjednik Željko Komšić je "presjekao" te odlučio umjesto Smajića da naš kandidat bude Sirovica (op.a. Adnan). Radi se o kandidatu koji je također bio u proceduri za naš izbor. Sirovica je sin "Zlatnog ljiljana" – istaknuo Bulajić prošle sedmice.

Riječ je o osobi iz Maglaja, koji nije ranije bio poznat u političkom životu ove općine i kantona.

Potpuno je neshvatljivo šta se promijenilo od oktobra do danas i kako to da DF može u koaliciju s HDZ-om u Zeničko-dobojskom kantonu, dok se sasipa "drvlje i kamenje" na Osmorku zbog dogovora sa istom strankom na nivou Federacije BiH i BiH, gdje je ta stranka nužnost.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.