BANJA LUKA

Stanivuković sazvao vanrednu presicu: Ako se ne riješi pitanje budžeta, napravit ćemo svoje barikade

Za doček 2019. godine Banja Luka je imala 370 hiljada KM. Sada imamo 100 hiljada na sve praznike. Ovo je katastrofa. Sram da ih bude, poručio je Stanivuković

Stanivuković: Amandmani kao najveći napad na budžet RS i finansija Banje Luke. Dejan Rakita / Pixsell

E. Ć.

27.12.2022

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banje Luke, održao je press konferenciju na kojoj je komentarisao raspodjelu finansija za narednu godinu.

Istakao je da je zaprimio do sada najgori budžet, te da treba vremena da se analiziraju ludorije SNSD-a.

- Radi se o dosta amandmana i njih mogu okarakterisati kao do sada najveći napad na budžet RS-a i finansija Banje Luke. Radi se o amandmanima visine 15.5 miliona KM što je duplo više od prethodne godine. 


Dočekalo ih 3.5 miliona obaveza

Skupštinska većina predvođena SNSD-om išla do te mjere da niti jedan jedini pojekat koji je predvidjela gradska uprava nije prošao. Sve su skinuli s budžeta kao da je najnebitniji na svijetu - rekao je Stanivuković.

Zaprepašten je ponašanjem prema budžetu, da zbog toga neka od preduzeća neće moći da funkcionišu, poput Akvane i Gradskog olimpijski bazen, koji od Nove godine neće moći da funkcioniše, jer su ove budžetske stanke skinuli sa budžeta.

- Ako ne platimo, Olimpijski bazen neće postojati. Prethodni direktor Akvane je priznao sve i jedno dugovanje, nije se borio na sudovima. Danas nas je zbog toga dočekalo 3.5 miliona obaveza koje ne plaćamo jer mi želimo, već zato što moramo kako radnici ne bi ostali bez posla - izjavio je banjalučki gradonačelnik.

Stanivuković je naveo kako je budžet umanjio sredstva predviđena za gorivo vatrogascima i civilnoj zaštiti.


Pare preduzećima gdje imaju direktore

- Jeste li normalni? 125 hiljada KM za gorivo plus još deset hiljada maraka u narednoj godini! Ostavili su najmanji dio sredstava kada je gorivo duplo skuplje kada su cijene i sami znate kakve, kada smo imali neprestane požare, kada je civilna zaštita imala najviše intervencija zbog poplava. Koje su to štetočine - izjavio je Stanivuković i nastavlja:

- Znate gdje su stavili novac? Na sva preduzeća gdje su njihovi direktori. A tamo gdje je novac potreban, skinuli su ga. Što će gradu putevi i šetališta, podzemni kontejneri, reciklažna dvorišta?

Skinuli su sredstva za obilježvanje novogodišnjih praznika, Božić i 9. januar. Skinute pare sa obilježavanja grada Banje Luke. Za doček 2019. godine Banja Luka je imala 370 hiljada KM. Sada imamo 100 hiljada na sve praznike. Ovo je katastrofa. Sram da ih bude!

Stanivuković je poručio da traži da se ne diraju prihodi grada. Dodao je da će iskoristiti posljednju priliku koja mu ostaje do četvrtka, te je pozvao svakog ko odlučuje o monetarnim pitanjima da dođe na razgovor.

- Ukoliko nisu spremni da odustanu od ovog, mi ne možemo na ovo da pristanemo. Samo mogu na dan sjednice da pozovem vatrogasce, civilnu zaštitu, korisnike i uposlene Akvane i informacionog sistema Banje Luke da dođu na proteste. Možemo napraviti svoje barikade. Nama ne trebaju Albanci kad imamo njih. Oni su nas stjerali u ćošak - poručio je Stanivuković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.