CIK ODLUČIO

Nakon što je podnio ostavku na mjesto u Vladi RS: Kabić ostao i bez mandata u NSRS, njega mijenja Vuković

Bez obzira na činjenicu što je ostavka povučena, u skladu sa sudskom praksom Suda BiH, CIK je dužan da utvrdi prestanak mandata, kazao je Bakalar

CIK BiH. Screenshot

S. S.

29.12.2022

Centralna izborna komisija BiH zamjenski poslanički mandat Dragoslava Kabića iz SNSD-a dodijelila je njegovom stranačkom kolegi Ognjenu Vukojeviću uprkos činjenici da je Kabić povukao ostavku.

Željko Bakalar, član CIK-a pojasnio je da, bez obzira što je Kabić povukao ostavku, sudska praksa je takva da mandat prestaje danom podnošenja ostavke.

- Dao je ostavku radi izbora u Vladu RS i desilo se nešto što je neoubičajeno i u roku od 24 sata je podnio ostavku. Bez obzira na činjenicu što je ostavka povučena, u skladu sa sudskom praksom Suda BiH, CIK je dužan da utvrdi prestanak mandata. Sud je nedvosmisleno u više sudskih presuda naveo da mandat prestaje danom podnošenja ostavke iz razloga pravne sigurnosti i sprečavanja manipulacija - poručio je Bakalar.

Podsjećanja radi, Kabić je ostavku prvobitno podnio zbog izbora na nespojivu funkciju, ali je povukao 23. decembra, nakon što je podnio ostavku na funkciju ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS.

CIK je dodijelilo zamjenske mandate u Narodnoj skupštini RS Zoranu Kokanoviću, Milici Lovrić, Borivoju Obradoviću i Amiru Hurtiću, te usvojio ostavke koje su, zbog izbora na nespojivu funkciju podnijeli Petar Đokić, Vojin Mitrović, Alen Šeranić i Sevlid Hurtić, saopćeno je iz CIK-a.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.