PREDSJEDNIK RS

Dodik se ponovo obrušio na američkog ambasadora: Lažete da BiH ima imovinu

BiH nema vladu i Vi svojom lažnom tvrdnjom hoćete tako nešto da uspostavite, napisao je Dodik

Dodik Marfiju: Zašto lažete kada Vijeće ministara BiH nazivate vladom. Dejan Rakita / Pxisell - Twitter

E. Ć.

30.12.2022

Predsjednik RS Milorad Dodik objavio je odgovor američkom ambasadoru u BiH Majklu Marfiju (Michael Murphy) koji je žestoko kritikovao usvajanje neustavnog zakona o nepokretnoj imovini u NSRS. 

Marfi je rekao da će RS morati poštovati odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine htjeli oni to ili ne.



Dodik je objavio odgovor na svojoj web-stranici domene "dodik.net".

- Gledam i slušam onog prepotentnog ambasadora Marfija i pitam se kako jednu ozbiljnu zemlju može da "predstavlja" jedan spekulant i čovjek koji govori neistine. Sjećam ga se još iz vremena kad je bio uporni potrčko svojih ranijih šefova.

Danas pokušava da glumi nekoga velikog i misli da i dalje živi u vremenu kada je karijeru gradio servilnim podaništvom. Nije primijetio da se vrijeme promijenilo i da je i on nakupio više godina - napisao je Dodik.


"Ne postoji vlada BiH"

On je naveo kako "ne postoji vlada BiH".

- Zašto lažete kada Vijeće ministara BiH nazivate vladom? BiH nema vladu i Vi svojom lažnom tvrdnjom hoćete tako nešto da uspostavite. Ali to se ne tiče Vas. To je riješio Ustav BiH. Kad se već nepotrebno miješate u unutrašnje stvari BiH, onda bar poštujte njen Ustav.

Očigledno, to za Vas ne postoji. Imate svoju lažnu agendu i hoćete svoj lažni pristup da pretvorite u pravila. Volite kad držite predavanja drugima. Samo ovakva BiH može da bude Vaše utočište, inače da je iole ozbiljna zemlja, davno bi Vam dala do znanja da ste pretjerali i da je najbolje da Vaše pregalaštvo nastavite tamo odakle ste došli - naveo je Dodik.

Govorio je i o državnoj imovini.

- Ko ste uopšte Vi da govorite o imovini i još da to tumačite. Pitanje imovine je riješio Dejtonski sporazum i Ustav BiH. Samo spekulanti kao Vi mogli su da kreiraju da to može biti predmet visokog predstavnika, a i sami znate da to nije, jer je Vaša zemlja garant Dejtonskog sporazuma.

Nije li apsurd da upravo Vi pričate o državnoj imovini, a dolazite iz zemlje u kojoj imovina pripada saveznim državama, njih 50, a i zemljište distrikta Vašington, gdje je sjedište državnih institucija, ustupljeno je sporazumom saveznih država koje graniče s njim. I da li je i to laž, kao što vi lažete da BiH ima imovinu.

U Dejtonskom sporazumu jasno piše, slovom, a ne nekakvim duhom koji vi namećete, da je imovina vlasništvo Republike Srpske i Federacije BiH. I to se neće promijeniti bez obzira na to šta Vi sa svojim lažnim visokim predstavnikom i stranim sudijama u Ustavnom sudu pokušali uraditi - kazao je Dodik.


Smeta mu što ambasador priča o korupciji

Kako je Dodik naveo, smeta mu i što američki ambasador priča o korupciji.

- Vidim, opet pričate i o korupciji. Pokušavate nama izabranim političarima da držite lekcije o tome, a Vaša vlada ovdje ubaci 80 miliona dolara raznim protuvama koje zovete nevladinim organizacijama da šire Vaše vrijednosti, a koje nisu u interesu ovog naroda.

I to ne nazivate korupcijom i za Vas je normalno da otvoreno finansirate razne podanike koji onda lažu, izmišljaju priče o kriminalu ovdje. Zašto ne objavite javno imena tih kojima su ta sredstva uplaćena pa da se može provjeriti da li su oporezovana. Budite sigurni da ćemo mi to ovdje provjeriti - rekao je Dodik.

Dodik je rekao "da je upoznao mnoge ambasadore SAD i da su svi sada bivši".

- Svi su oni bivši, kao što ćete i Vi biti bivši. Ukoliko odlučite da mi odgovorite, imat ću još mnogo toga da Vam kažem. Nemojte ovo smatrati novogodišnjom čestitkom, jer Vama neću ništa čestitati - zaključio je Dodik u pismu upućenom Marfiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.