REPORTAŽA

Posjetili smo kamp u Rakovici, u kojem teško žive višečlane porodice: Neka djeca za Novu godinu žele sendvič

Nedostaju im struja, hrana za bebe, pelene, odjeća, obuća…

Kamp u Rakovici: Prepun djece koja nemaju ni osnovne stvari. A. OVČINA

Piše: A. Ovčina - E. Abaz

1.1.2023

Nova godina se bliži, ali, nažalost, nije svima do slavlja. Ekipa "Avaza" posjetila je kamp Roma u Rakovici, u kojem je smješteno nekoliko višečlanih porodica.

Posebno je tužno to što u ovom kampu živi mnogo djece koja nemaju ni osnovne stvari za normalan život.

Senada Seferović, majka 14 djece, požalila nam se da nemaju struju.

- Djeca idu u školu u Rakovici. Neko će slaviti Novu godinu, a neko neće, jer neki imaju para, a neki ne. Mi u teškim uvjetima živimo. Ako bude bolje, valjda ćemo slaviti. Pomažu mi dosta dvojica sinova koja rade na građevini. Jedan ima 16, a drugi 21 godinu - istakla je Seferović kroz suze.


Adrijana je majka osmero djece i jedva sastavlja kraj s krajem. Istakla je da je bilo paketića za djecu, ali da joj je važnije da osigura bebi pelene i hranu.

Petnaestogodišnja Suvada kao novogodišnji poklon poželjela je sendvič.

- Želim da se najedem. Slabo imamo hrane. Voljela bih i odjeću dobiti jer idem u školu, da ne nosim uvijek isto - rekla je ona.

Nekoliko mališana poželjelo je telefon ili tablet kao novogodišnji poklon. Jedna djevojčica voljela bi dobiti barbiku i slatkiše, dok je druga zaželjela šminku.

Trogodišnji Emir, koji je do prije mjesec hodao bos, sada konačno ima obuću, a dobio je i zimsku odjeću od dobrih ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.