ŠTA NAS ČEKA

Prognoze MMF-a za 2023. nisu dobre: Kriza će se preliti na BiH

Bilo bi mnogo lakše našim građanima kada bi državne i entitetske institucije stimulirale domaću proizvodnju, prije svega poljoprivrednu i prerađivačku, smatra Pavlović

MMF: Usporavanje ekonomske aktivnosti. ILUSTRACIJA

Piše: A. Kukić

3.1.2023

Prognoze Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za 2023. godinu nisu ohrabrujuće. Predviđaju da će godina u koju smo zakoračili biti teška za veći dio globalne privrede jer će glavni pokretači globalnog rasta - SAD, Evropa i Kina doživjeti usporavanje ekonomske aktivnosti.


Značaj hrane

Komentirajući ovu temu za „Avaz“, ekonomski analitičar Zoran Pavlović rekao je da će se i ova kriza, kao i sve dosad, preliti na BiH.

- BiH je zemlja u kojoj je zanemarena domaća proizvodnja. Naša mala zemlja otvorena je prema svijetu, pogotovo prema EU, tako da će se sve poteškoće i poskupljenja iz tih zemalja preliti na BiH - kaže Pavlović.

Novoformirane vlasti, naglašava, moraju biti svjesne da je hrana značajna isto koliko i energija te da je vrijeme da se iskoriste uvjeti koje naša država ima za vlastitu proizvodnju.


Pavlović: Zavisimo od cijena uvoza. Screenshot

- Bilo bi mnogo lakše našim građanima kada bi državne i entitetske institucije stimulisale domaću proizvodnju, prije svega poljoprivrednu i prerađivačku, kako ne bismo zavisili od cijena od uvoza, a to je dug proces - naglašava Pavlović.


Nastavak problema

Kriza u svijetu je, dodaje, samo kontinuitet problema koji je nastao još za vrijeme pojave koronavirusa.

- Pitanje je koliko ćemo u toj situaciji mi, kao privreda, a i naši poslovni ljudi, uspjeti da održimo kontinuitet poslova koje radimo za zemlje u okruženju, prije svega EU. S druge strane, trebamo pokušati stimulisati domaću proizvodnju u svim aspektima, kako ne bismo zavisili od inflacije, odnosno od poskupljenja u zemljama okruženja, prije svega u Evropskoj uniji, a onda i svijetu - zaključuje Pavlović.

Najava recesije

Predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva kazala je kako očekuju da će trećina svjetske privrede biti u recesiji.

- Čak i u zemljama koje nisu u recesiji stotine miliona ljudi osjećat će kao da jesu - ističe Georgieva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.