OČEKUJE NOVU ENERGIJU

Radmanović: Stav RS je jasan, ne postoji državna imovina

On je ocijenio da "političko Sarajevo smatra da je sve državna imovina, te da je i zrak koji se diše državni"

Radmanović: Mi u RS zastupamo ustavno rješenje. Armin Durgut / Pixsell

H. J. I.

4.1.2023

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović rekao je da od novog Vijeća ministara očekuje više zakonskih prijedloga i da se pitanja o kojima nema konsenzusa ostave po strani.

Radmanović je u intervjuu Srni rekao da očekuje da se u prvi plan ne stavljaju razlike u stavovima nego ono o čemu se svi slažu.

On je konstatovao da od novog Vijeća ministara očekuje mnogo aktivniju ulogu, ne samo zbog kandidatskog statusa, nego i zbog toga što treba "njegovati novu atmosferu" koja može dati rezultate.

- Očekujemo iz te nove atmosfere i novu energiju. Moram da podsjetim da su u odlazećem Vijeću ministara bili oni koji su stalno govorili kako nešto neće i u takvoj situaciji nije se moglo očekivati više. Kako očekivati više kada zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bisera Turković nije dozvoljavala da se uvrste određene tačke na dnevni red - ocijenio je Radmanović.

On je izrazio nadu da, bez obzira što je u partnerstvu na nivou BiH više političkih stranaka, neće biti onih koji će, "zato što im se ne sviđa kako je neko počešljan", osporavati da se u dnevni red uvrste važne tačke. Iz ekspozea predsjedavajuće Vijeća ministara Borjane Krišto moglo se vidjeti, kaže on, da su osnovni pravci rada evropske integracije - o čemu su svi u BiH saglasni.


Državna imovina

Radmanović je rekao da je problem u vezi sa pitanjem imovine u BiH nametnula međunarodna zajednica, ali da je jasan stav RS - ne postoji imovina BiH.

- Prema mišljenju svih relevantnih stručnjaka i naučnika iz oblasti ustavnog prava Dejtonski mirovni sporazum je to riješio i imovina je u entitetima. Pojavili su se drugi nazovi stručnjaci i naučnici koje je podgrijavao dio međunarodne zajednice, koji su rekli da je to državna imovina i mi danas imamo problem - konstatovao je Radmanović.

On je ocijenio da "političko Sarajevo smatra da je sve državna imovina, te da je i zrak koji se diše državni".

- Mi u RS zastupamo ustavno rješenje, da ne postoji imovina BiH jer to nije riješeno Aneksom četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma, dakle Ustavom. Tamo je jasno rečeno da sve što nije nabrojano da su nadležnosti BiH je u nadležnosti entiteta. Među nadležnostima BiH nema državne imovine - rekao je Radmanović.

On je ukazao da pitanje imovine nije jedina stvar u kojoj je međunarodna zajednica napravila problem jer je sve što su radili visoki predstavnici silom - problem u BiH.


Vanjska politika mora biti u skladu sa Ustavom

Radmanović je rekao da u BiH vanjska politika mora biti u skladu sa Ustavom, dogovorom i uz poštovanje ravnopravnosti.

- Ukoliko bilo ko nastoji da dominira na bilo koji način nastaje problem. Podsjećam da je Predsjedništvo BiH u kome je bio Mladen Ivanić usvojilo dokument o tome kako će se razvijati vanjska politika. Ivanić je bez konsultacija sa bilo kim u RS prihvatio neke formulacije koje su protiv stavova RS i to je bio put kojim se, na neki način, daje pravo pojedinim krugovima u Sarajevu da rade mimo konsultacija sa RS, što je pogrešno - ukazao je Radmanović.

On je istakao da Ministarstvo vanjskih poslova unutar sebe mora poštovati pravila kao što se poštuju u drugim institucijama BiH i ne može samo iz jedne političke grupacije, jedne nacionalne grupe imenovati ljude i sprovoditi po svom nahođenju vanjsku politiku.

- Tu se mora pokazivati i ogledati dogovor. Predsjedništvo BiH je vrlo važno. Ako se Predsjedništvo dogovara, a pokazalo se sada da makar jedan član Predsjedništva koji neće da se dogovara ni oko čega, onda imamo problem. Bit će potrebno mnogo strpljenja i rada da se prevaziđe problem koji smo imali u prethodne četiri godine kada je riječ o vanjskoj politici - rekao je Radmanović.


BiH mora više sarađivati sa Srbijom i Hrvatskom

Radmanović je konstatovao da su zbog jednostrane politike pojedinaca i stranaka u BiH odnosi sa Srbijom i Hrvatskom u dobroj mjeri narušeni, te da BiH mora što više sarađivati sa Srbijom i sa Hrvatskom.

On je dodao da su u prethodnim periodima ti odnosi nekada bolje funkcionisali sa Srbijom, nekada sa Hrvatskom, ali da BiH mora njegovati dobre odnose sa te dvije države jer sa njima dijeli granicu od gotovo 2.000 kilometara i najveća vanjskotrgovinska razmjena je sa njima.

- Međunarodna zajednica je i tu napravila problem. I Srbija i Hrvatska su potpisnice Dejtonskog sporazuma, a u OHR-u su to zanemarili. Čak ni u tom samozvanom Vijeću za sprovođenje mira nisu te dvije zemlje, što je van pameti. To je bio pokušaj da te dvije zemlje nemaju nikakav uticaj. Mi imamo specijalne paralelne veze koje smo koristili da to bude bolje i to ne može zavisiti od pojedinaca. Ne može biti važno ko je na čelu Srbije, Hrvatske i BiH da bi to funkcionisalo - poručio je Radmanović.

On je rekao da su narodi koji žive u BiH za to da ta saradnja funkcioniše, za šta postoji interes i kroz vanjskotrgovinsku, kulturnu i sportsku razmjenu.


Saradnja sa Rusijom

Radmanović je rekao da navodi o takozvanom malignom uticaju Rusije na BiH predstavljaju floskulu bez ikakvog utemeljenja, te najavio da će ubuduće saradnje sa Rusijom biti više.

- Da se osvrnemo na obavještajno-političu floskulu oko malignog ruskog uticaja. To je floskula koju su izmislile neke parapolitičke ekipe jer ozbiljni političari nikad ne bi smislili takvu priču. Tvrdim i to se može dokazati da je najmanje od svih stranih uticaja ovdje uticaja Ruske Federacije. To je lako dokazati. Ovdje ne može da se živi od ambasadora Kvinte, specijalnog predstavnika EU i ostalih, a niko to ne pominje. Kada se osnuje jedna ruska čitaonica digne se cijela galama svih medija, a engleskih, francuskih i svih ostalih ima da im se broj ne zna i niko to ne spominje - naveo je Radmanović.

On smatra da treba biti više uticaja Rusije, ali je to sada malo teže zbog rata u Ukrajini koji Rusi imaju sa svojom braćom koji govore istim jezikom.

Radmanović je rekao da će ubuduće te saradnje biti više, između ostalog, zbog kulturološkog značaja Rusije u svijetu, a i Srbi su kao konstitutivni narod u BiH emotivno vezani za Ruse.

- Primjećujemo i po izdvajanju sredstava sa Zapada da će ta fiktivna bitka da se nastavi, a koja se svodi na to da prisluškuju određena lica, da zabranjuju ulazak u BiH određenim licima i da troše te međunarodne pare, a ne vidi se uopšte zašto. Nema ozbiljnih naznaka ko su nosioci tog uticaja ovdje. Mislim da bih ja trebao da budem među nosiocima tog uticaja ovdje jer imam odlikovanje ruskog predsjednika Vladimira Putina - naveo je Radmanović.

On je zaključio da je sva priča o takozvanom malignom ruskom uticaju pogrešna i loša. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.