IZ RIJEKE SUTURLIJA

Uklonjena aviobomba iz Drugog svjetskog rata u Banjoj Luci

Zbog uklanjanja bombe preventivno je evakuisano oko 30 domaćinstava iz naselja Šibovi

Aviobomba je uspješno uklonjena. Anadolija

H. J. I.

4.1.2023

U Banjoj Luci je uspješno završena akcija uklanjanja avio-bombe iz Drugog svjetskog rata, teške 50 kilograma, iz rijeke Suturlija.

- Kompletna aktivnost je završena bez ijednog problema - potvrdio je šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i Profesionalne teritorijalno vatrogasno-spasilačke brigade Dragan Babić.


Bomba pronađena prije tri sedmice

Prema njegovim riječima prije same današnje aktivnosti, preduzete su sve potrebne mjere i radnje za bezbjedno uklanjanje bombe.

- Prije tri sedmice dobili smo prijavu da se bomba nalazi na lokaciji iznad kupališta kanjona na udaljenosti oko 900 metara uzvodno uz rijeku, od ušća Suturlije u Vrbas. Obavijestili smo Republičku upravu civilne zaštite, koja je izašla na lice mjesta i označila teren. Zatim smo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova RS organizovali dežurstvo i obezbjeđenje same lokacije i u tom vremenu smo uradili pripremne aktivnosti - pojasnio je Babić.

Dodao je da su u saradnji sa pripadnicima Policijske uprave Banjaluka danas preventivno evakuisali oko 30 domaćinstava iz naselja Šibovi, koji su u bližoj zoni lokacije na kojoj je bila bomba.


Minimalna detonacija

Avionsku bombu uklonili su pripadnici Republičke uprave civilne zaštite - Sektor za deminiranje.

- Na osnovu izviđanja koje smo obavili prošle godine na zahtjev Grada Banja Luke ustanovili smo da se radi o eksplozivnom sredstvu avionskoj bombi iz Drugog svjetskog rata. U skladu sa identifikacijom izvršili smo pripremu, urađen je izvedbeni plan aktivnosti i danas aktivnosti neutralizacije koje su uspješno završene. Radi se o minimalnoj detonaciji - rekao je Dragan Kos, pomoćnik direktora Sektora za deminiranje Republičke uprave civilne zaštite.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.