MINISTAR ZDRAVSTVA KS

Haris Vranić za "Avaz": Niko ne može biti izvan zakona, pa ni Sebija Izetbegović

Sad je na njoj da procijeni, ali znajući historiju ponašanja SDA stranke i njenih rukovodilaca sumnjam da će oni poštovati zakonske norme – kazao je ministar Vranić

Vranić: Sebija na KCUS-u ne može ostati duže od januara 2024. godine. Anadolija

Piše: Z. Karić

4.1.2023

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić za portal „Avaza“ kazao je kako Sebija Izetbegović, koja trenutno krši novi Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije u KS obnašajući dvije funkcije, treba odlučiti hoće li ostati zastupnica u Skuštini KS ili  direktorica KCUS-a.


Prilagoditi se zakonskim normama

- Ako će se držati novog Zakona koji jasno kaže da ne možete istovremeno obavljati dvije funkcije te ako ćete raditi u skladu sa Zakonom i držati se slova Zakona onda ćete se naravno prilagoditi tim zakonskim normama. Međutim, ako ćete se ponašati odmetnuto i misliti da ste vi zakon onda naravno da nećete, ali postoje  sankcije. Dakle ne samo zakonske sankcije, tu će biti i društvene i moralne – kazao je ministar Vranić.

Naravno, dodaje ministar, da će i Vlada KS u skladu sa svojim mogućnostima iznaći mogućnosti da sankcionira ne samo Sebiju kao osobu od društvenog interesa nego i sve druge ako se ne budu ponašali u skladu sa Zakonom koji je danas stupio na snagu.


Istječe joj mandat

- Sebija treba da odabere da li će ostati zastupnik u Skupštini KS ili će zadržati direktorsku funkciju. Obzirom da njoj mandat istječe u januaru iduće godine, a ovdje je birana na mandat od četiri godine ona sama treba da procijeni šta joj je isplativije. Na KCUS-u ne može ostati duže od januara 2024. godine s obzirom na to da su direktorske funkcije u toj zdravstvenoj ustanovi ograničene na dva mandata. Sad je na njoj da procijeni, ali znajući historiju ponašanja SDA stranke i njenih rukovodilaca sumnjam da će oni poštovati zakonske norme – kazao je za portal „Avaza“ ministar Vranić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.