OTVORENO

Akademik Žarko Papić o dešavanjima u Osmorci: Zašto SDA i DF nisu prekidali koaliciju

Ovo je ispit za Osmorku, za svaku njenu članicu, da pokažu da li su ozbiljno mislili ili će skrenuti na prvoj krivini, kazao je Papić

Papić: Povlačenje bi bilo neodgovorno. Avaz

Piše: A. Kukić

4.1.2023

Stranke Osmorke našle su se pred prvim izazovom prilikom formiranja vlasti na državnom nivou sa SNSD-om i HDZ-om. Naime, iz Stranke za BiH i NES-a poručuju kako su proteklih dana razmatrali odluke i inicijative lidera SNSD-a Milorada Dodika kojima negira nadležnosti države BiH te da im je neprihvatljivo imenovanje Denisa Šulića, "Bošnjaka po Dodikovoj mjeri", u Vijeće ministara.

Pozvali su stranke Osmorke da obustave pregovore i najavili da je pod ovakvim okolnostima izgledan njihov odlazak u opoziciju.


Ista stvar

Akademik Žarko Papić u razgovoru za „Avaz“ kaže da Dodik, kao i uvijek, igra veliku igru te da se stranke Osmorke ne trebaju povlačiti iz pregovora. Papić se osvrnuo na Zakon o nepokretnoj imovini RS.

- S jedne strane, usvojen je zakon koji sa stanovišta sporazuma s Osmorkom nije prihvatljiv, a, s druge strane, taj zakon nije objavljen u „Službenom listu“, pa, prema tome, ne važi. Dakle, u pitanju je, po običaju, dvostruka igra. Druga važna činjenica jeste da je potpuno identičnu stvar prije nešto više od godinu Dodik uradio dok je bio u koaliciji s DF-om i SDA. Ni DF-u ni SDA nije padalo na pamet da raskidaju koaliciju sa SNSD-om, odnosno s Dodikom - podsjeća Papić.


Prva krivina

Na pitanje da li je Dodik ozbiljno uzdrmao jedinstvo stranaka Osmorke, Papić kaže da smatra da do razlaza ne bi trebalo doći i da bi takva politika bila neodgovorna.

- Ovo je ispit za Osmorku, za svaku njenu članicu, da pokažu da li su ozbiljno mislili ili će skrenuti na prvoj krivini ne bi li dobili neki poen u tzv. javnosti i na nekim "nabrušenim" portalima. Mislim da to nije dovoljno odgovorno ponašanje - stava je Papić.

Reakcija visokog predstavnika

Smatra da bi najgore od svega bilo da se dovede u pitanje jedinstvo Osmorke.

- Jasno je da će visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) taj zakon opet zaustaviti, nema pretjeranog razloga za uzbuđivanje. Činjenica je da je državna svojina do te mjere politizirana da se nijedan ozbiljan ekonomista ne želi uključiti u ovu raspravu jer ne žele da žrtvuju svoj profesionalni ugled - kaže Papić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.