NESTALA BEZ TRAGA

Austrijski "Heute", jedan od najutjecajnijih medija u toj zemlji citirao "Dnevni avaz": Evo šta građani Busovače kažu o fatalnoj Mirnesi Bešlić

Komšije i stanovnici naselja na Mirnesu S. reaguju podijeljeno, navodi ovaj ugledni medij

Heute: Citirao priču "Dnevnog avaza". Avaz

Piše: H. J. I.

6.1.2023

Jedan od najutjecajnijih austrijskih medija "Heute", prenio je priču reportera "Dnevnog avaza", koji su prije nekoliko dana posjetili Busovaču, rodno mjesto Mirnese Bešlić za kojom trenutno traga cijela Evropa zbog toga što je ukrala više od milion eura u oktobru prošle godine. 



Austrijski "Heute" citirao "Dnevni avaz". Printscreen

- U Štutgartu je u oktobru 2022. godine otkrivena velika pljačka: Mirnesa S. (poznata kao i Mirnesa Bešlić) iskoristila je priliku kao zaposlenica kompanije za transport novca i ukrala preko milion eura. U međuvremenu, plavokosa Bosanka je u bijegu, sumnja se da je u svojoj domovini - započinje svoj tekst "Heute".

Fatalna Mirnesa ukrala više od milion eura - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Kako nastavlja "Heute", fatalna plavuša Mirnesa je nestala bez traga, a sumnja se da je u BiH. 

- Policija trenutno sa nekoliko fotografija traga za 42-godišnjom ženom za koju se navodi da je ukrala više od milion eura 14. oktobra 2022. godine oko 15.10 sati u Štutgartu "koristeći to što je zaposlena u kompaniji za transport novca". Nudi se čak i nagrada u iznosu od 37.500 eura za informacije o tome gdje se Mirnesa nalazi. Sada se priča da se hladnokrvni lopov krije u Bosni, ali do sada nije viđena.


Redakcija "Dnevnog avaza" iz Bosne i Hercegovine posjetila je Mirnesin rodni grad i intervjuisala stanovnike ove zajednice. Komšije i stanovnici naselja na Mirnesu S. reaguju podijeljeno. Jedan komšija bi joj odmah ponudio smještaj, dok bi je drugi građanin odmah prijavio.



- Ako zna šta radi, neka ostane zdrava. Ja bih je sklonio - rekao je čitatelj Dnevnog avaza.

Najbliži komšija, smijući se, odgovorio je na pitanje šta bi uradio da mu Mirnesa pokuca na vrata.

- U djetinjstvu smo bili prijatelji. Više bih je volio danas nego tada, jer je sad malo "teža" - zaključio je "Heute". 

Podsjećamo, kako smo jučer objavili, u potragu za Mirnesom se uključila i SIPA, nakon što je Interpol Njemačke raspisao zvanično potjernicu.

Ona se nalazi u bazi potjernice desetine država, a njemačka policija vjeruje da je nakon krađe pobjegla na Balkan. SIPA prema informacijama "Avaza", radi na ovom predmetu nakon što je bh. interpol dobio zvanične informacije iz Štutgarta.


Tačnije, zatražili su da se putem baze granične policije BiH provjeri da li je Mirnesa kročila u našu državu s obzirom njeni roditelji imaju kuću u Busovači i da je više puta boravila u Sarajevu.

Za sada, Bešlić u proteklih nekoliko dana nije ulazila u BiH i nije registriran legalan prelazak. Podsjećamo, ona nema državljanstvo BiH. 


Krajem decembra, reporteri "Avaza" posjetili su i Mirnesinu kuću u Busovači koja danas zjapi prazna. Saznali smo da Mirnesa ima brata blizanca, još jednu sestru i majku.

Otac Ismet Bešlić je preminuo prošle godine. U Busovači je izgradio veliku kuću u koju su, kako kažu komšije, povremeno dolazili.

Ovu priču je prenio ugledni njemački medij "Bild".

- Reporteri "Dnevnog avaza" pronašli su luksuznu kuću porodice u gradiću Busovača, 72 kilometra sjeverozapadno od Sarajeva - ali ni traga ženi, koja je jedna od najtraženijih osoba u Njemačkoj. U oktobru je Mirnesa S. navodno ukrala više od milion eura iz kompanije za transport novca u kojoj je radila - citirao je tada "Bild".

Podsjećamo, Bild je otkrio da je Mirnesa živjela na trećem spratu u stambenoj zgradi u Cannstattu. Odatle je samo 250 metara do glavnog ulaza Državnog ureda kriminalističke policije.

- Danas je njen stan prazan, a policija je promijenila bravu. Na vratima njenog stana visi poruka glavne inspektorice: "Vaš profilni cilindar je zamenjen! Pravi ključevi su kod policije" - piše Bild.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.