PORUKA IZ NJEMAČKE

Ahmetović i Burkhardt o 9. januaru: Neustavni "praznik" je napad političkih zvaničnika na slobodnu BiH

Zahtijevamo od OHR-a, odnosno od visokog predstavnika Kristijana Šmita, da ovdje djeluje dosljedno i da koristi sve raspoložive mjere, poručili su u zajedničkom saopćenju

Ahmetović i Burkhardt: Ignorantski pristup budi gorka sjećanja. Bundestag / Twitter

E. Ć.

6.1.2023

Zastupnik u njemačkom Bundestagu Adis Ahmetović i njemačka europarlamentarka Delara Burkhardt objavili su zajedničko saopćenje u kojem su komentarisali proslavu neustavnog Dana RS.

Poručili su da napadi na slobodnu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu moraju prestati.

- Neustavni "praznik" kojim se obilježava uspostava RS je napad političkih zvaničnika na slobodnu, demokratsku Bosnu i Hercegovinu i još jednom dokaz njihove opasne, ponavljajuće igre s prošlošću. Uprkos odluci iz 2015. Ustavnog suda, taj dan koriste Milorad Dodik i drugi akteri za etnonacionalizaciju entiteta i instrumentalizirani za održavanje narativa o ugroženoj RS.

Ovakav ignorantski pristup budi gorka sjećanja, posebno među raseljenim licima i preživjelima u bosanskom ratu, i doživljava se kao oštra provokacija. To je jedan od razloga zašto zahtijevamo od OHR-a, odnosno od visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt), da ovdje djeluje dosljedno i da koristi sve raspoložive mjere - navode Ahmetović i Burkhardt.


Da se historija ne ponovi

Navode da kao Evropljani ne smiju dozvoli da se historija ponovi na zapadnom Balkanu i da uvijek moraju biti svjesni njihove historijske odgovornosti.

- BiH je tek nedavno postala kandidat za pristupanje EU. S nadom u demokratiju i evropske vrijednosti. Sada je zemlja ponovo potresena nacionalističkim ekscesima: Oni koji žele podržati vladavinu prava i demokratiju, a time i evropsku perspektivu BiH, ovdje ne smiju ostati pasivni.

Stoga također pozivamo Komisiju EU da preventivno radi sa nadležnim tijelima i odgovornima kako bi se to spriječilo. Ako je potrebno, moraju se primijeniti sankcije protiv uključenih institucija RS i centralnih aktera i zamrznuti dalji fondovi EU - ističu Ahmetović i Burkhardt.


Stvaranju novih izgleda

Naglašavaju kako sada odlučno mora djelovati i komesar za proširenje EU Oliver Varhelji (Varhelyi).

- Njemačka i EU će nastaviti da rade zajedno i ove godine kako bi unaprijedili prekretnicu u njemačkoj i evropskoj politici prema Balkanu. 

Posvećeni smo ne samo cilju članstva u EU za šest zemalja zapadnog Balkana Albanije, BiH, Kosova, Crne Gore, sjeverne Makedonije i Srbije, već i stvaranju novih izgleda za mlade, većoj saradnji u oblasti klime i energetska politika i intenziviranje ekonomske promocije. U tom cilju, mi ćemo zajedno sa zemljama raditi na borbi protiv korupcije i promovisanju vladavine prava.

Na kraju, apelujemo na sve ljude u Bosni i Hercegovini i dijaspori: Bez obzira kojoj etničkoj grupi i vjeri pripadate, nemojte biti uznemireni ovako ispoljenim nacionalizmom. Najbolji odgovor na ove pokušaje podjele i iskazanu mržnju je znak empatije i poštovanja. Okačite zastave suverene Bosne i Hercegovine širom BiH - bilo u Mostaru, Sarajevu, Tuzli, Banja Luci itd. - i podignite zastave EU. Osvetlimo zemlju bojama plave, žute i bijele - poručili su Ahmetović i Burkhardt.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.