UOČI BOŽIĆA

Šmit i Kordić na Badnji dan posjetili Sabornu crkvu u Mostaru

Sveta liturgija jutros je u 9 sati služena u hramu Rođenja Presvete Bogorodice

Šmit i Kordić u Sabornoj crkvi. Fena

A. K. / Fena

6.1.2023

Sabornu crkvu u Mostaru u povodu Badnjeg dana, uz brojne vjernike, posjetili su visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) te gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Sveta liturgija jutros je u 9 sati služena u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru, u manastiru Žitomislić i u selu Lokve.


Naslaganje badnjaka

Večernje bogosluženje s nalaganjem badnjaka počelo je u 18 sati u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru, u manastiru Žitomislić i u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju. Nalaganje badnjaka u crkvi svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju počinje u 23 sata i 30 minuta.

U nedjelju, 8. januara, na Sabor Presvete Bogorodice, liturgija s početkom u 9 sati bit će služena u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru, u manastiru Žitomislić, u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju i u crkvi svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju.


Poseban smisao

Inače, na Badnji dan se službama bdijenja i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena, a u pravoslavne domove se unosi badnjak, kojem je Crkva dala poseban smisao.

Badnjak je obično mlado hrastovo ili cerovo drvo koje, prema predanju, predstavlja simbol drveta koje su pastiri donijeli Josifu i Mariji da nalože vatru i ugriju pećinu u kojoj se Hristos rodio.

Božić je, uz Vaskrs, najznačajniji blagdan za pravoslavne vjernike, a pripreme za obilježavanje Božića počinju 40 dana ranije postom koji simbolizira pročišćenje duha i tijela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.