PREDSJEDNIK VLADE

Višković: Ustav RS je zastario, treba ga promijeniti

Smatra da je za takvo nešto došlo vrijeme jer su pojedini amandmani spremni još od 2008. godine, ali da je sve stalo zbog procedura u Vijeću naroda

Višković: Ukoliko se obezbijedi prohodnost, Ustav bi trebao da bude promijenjen. Dejan Rakita / Pixsell

H. J. I.

7.1.2023

Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, govorio je o namjerama promjene Ustava manjeg bh. entiteta kao i o izazovima u djelovanju Vijeća naroda.

Višković smatra da je Ustav RS zastario te da ga je neophodno mijenjati kao i da se izmjene mogu očekivati kada se u Narodnoj skupštini RS obezbijedi dvotrećinska većina.


Vitalni nacionalni interes

Smatra da je za takvo nešto došlo vrijeme jer su pojedini amandmani spremni još od 2008. godine, ali da je sve stalo zbog procedura u Vijeću naroda.

- Potezanje vitalnog interesa u Vijeću naroda je mimo svega onoga kako je zamišljeno to vijeće. Ukoliko se obezbijedi prohodnost, Ustav bi trebao da bude promijenjen. Mi još imamo smrtnu kaznu u Ustavu, glavni grad nije Banja Luka, a ustavna kategorija je popis iz 1991. godine - kazao je Višković za Srnu.


"Vijeće naroda treba biti ukinuto"

Naglasio je i kako zbog takvih procedura nije moguće ni reorganizirati rad vlade i ministarstava zbog postojanja nacionalnog ključ.

Višković je već ranije tvrdio da Vijeće naroda treba biti ukinuto jer je ono "izmišljeno kako bi bilo kočnica RS".

Najavio je i da će se raditi na "eliminaciji Vijeća naroda iz parlamentarnog života".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.