REAKCIJE

Ivana Marić: Što ne mogu na rende kora i odjednom poštenih političara

Da li je dobro postavljati idealističke zahtjeve u situaciji u kojoj se odlučuje da li ćemo vlast vratiti u ruke Dodika, Čovića, Izetbegovića i Komšića, koji su nas držali taocima sve ove godine ili ćemo probati bar nešto promijeniti, upitala je ona

Marić: Zapikali pozicije. Facebook

Piše: E. Ma.

8.1.2023

Ivana Marić, politička analitičarka, na društvenim mrežama komentirala je aktuelnu političku situaciju i formiranje vlasti nakon posljednjih izbora, te se osvrnula na "moralne političare" podijelivši medijske naslove u kojima se spominju Semir Efendić, Nermin Ogrešević, Sabina Ćudić, Zlatko Miletić.

- Što ne mogu na rende kora i odjednom poštenih, moralnih i principijelnih političara. Svi oni su već dugo u politici i nisam ih čula da su se prethodnih osam godina bunili protiv crnolistaša ili drugih kadrovskih rješenja? Da li su pokretali inicijative za smjene takvih kadrova? Da li su pozivali narod da se riješimo takvih političara? I zašto nisu? Gdje ste do sada bili da morališete i ucjenjujete SDfA, HDZ i SNSD - navela je ona.

Dodala je da se osam godina nismo pomakli s mjesta zbog retrogradne i pogubne politike Dodika, Čovića, Izetbegovića i Komšića. 



Sada biramo između dokazano loših, koji ništa ne rade

- A, otme koliko su nas opljačkali da i ne govorimo. Sad smo dobili priliku da se pomaknemo bar za centimetar, a moguće i znatno više. Ali odjednom se odnekud stvoriše političari sa zahtjevima kao da smo Švicarska, a ne BiH poharana korupcijom i kriminalom, sa urušenom ekonomijom i vrlo upitnom pravnom državom. Bilo bi divno da je BiH uređena država razvijene ekonomije, sa neovisnim pravosuđem, bez korupcije i kriminala. Ali nije i neće još zadugo postati. Da li je dobro postavljati idealističke zahtjeve u situaciji u kojoj se odlučuje da li ćemo vlast vratiti u ruke Dodika, Čovića, Izetbegovića i Komšića, koji su nas držali taocima sve ove godine ili ćemo probati bar nešto promijeniti - upitala se ona.

Trojka je u Kantonu Sarajevo, kako je navela, već pokazala da je mnogo bolja od SDfA gdje su radili dosta toga za građane, gdje su uspostavili Agenciju za borbu protiv korupcije koja zaista radi svoj posao i gdje su radili kolik otoliko transparentno.

- Daleko je to od savršenog, ali mi sada biramo između dokazano loših, koji ništa ne rade, koji nas bezočno pljačkaju i šire strah i nacionalnu mržnju i onih koji bar nešto rade, koji su spremni na razgovor i rad i koji će uspoistaviti agencije koje će i njima samima otežavati kriminal i korupciju. Možda ne bi bilo loše da se neki od ovih moralnih političara prisjete ko su im mentori i kakva je njihova veza sa kriminalom i korupcijom. Možda bi se neki od njih mogli sjetiti i šta su oni sami uradili ali su se uspjeli izvući nekažnjeno pa sad morališu drugima koji se nisu uspjeli izvući. Možda bi neki od njih zažmirili na predložena kadrovska rješenja da su oni dobili pozicije koje su davno zapikali - istakla je ona.


Marić je pitala rade li to zato što im je stalo do građana i ono malo birača koji su im dali podršku ili time žele poboljšati svoje pregovaračke pozicije za dobijeanje resora koje žele i imenovanje njih ili njihovih kadrova za ministre i direktore.

- Ili misle da je dobro da se u vlast vrate SDfA jer je to jedina alternativa. Da ih podsjetimo da je za vrijeme njihove koalicije sa Dodikom i Čovićem bilo mnogo više kadrova sa kriminalnom prošlošću i sadašnjošću, da je Dodik usvajao zakon o državnoj imovini, da je Dodik svake godine slavio 9. januar i da je Čović godinama blokirao sve procese. Da podsjetimo da ta koalicija za 4 godine nije usvojila nijedan od 14 uvjeta za članstvo u EU. I sada treba da se vratimo na to jer pojedinci nisu dobili ono što su željeli. Ljudski je da oni ucjenjuju i uvjetuju postavljanjem svojih kadrova ali nam nemojte to prodavati pod principijelnost kad svi dobro znamo u kakvom blatu smo zaglavljeni i da alternative realno i nemamo - dodala je Marić.


Prepustila bih pregovore ovim principijelnim političarima

Prigovaraju, kako je navela, što su Konaković, Forto i Zukan kandidati za državne ministre.

- A ko bi to trebao biti ministar ako ne predsjednici i potpredsjednici stranaka koje su dobile najviše glasova? Građani su tim strankama dali svoje povjerenje da ih zastupaju naredne četiri godine i u razvijenim demokratijama je uobičajeno da to budu predsjednici i ljudi iz vrha stranke.Da sam na mjestu Nikšića, Konakovića i Forte ja bih se povukla i prepustila pregovore ovim principijelnim političarima da vidimo koga bi to oni imenovali i da li bi uopće išta uspjeli dogovoriti sa Dodikom i Čovićem. Izetbegović i Komšić bi se jako obradovali tome jer znaju da bi kol'ko sutra obnovili koaliciju sa Dodikom i Čovićem i više im ne bi smetao ni 9. januar, ni imovina, ni crnolistaši koje sve te stranke imaju, a za proslavu bi ovaj put oni doveli harmonikaša u Predsjedništvo BiH da odobrovolje Dodika - zaključila je Marić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.