BH. REŽISERKA

Jasmila Žbanić o neustavnom danu RS: Kroz bonske ovlasti EU ima moć zaustaviti "orgije fašizma"

Vladimir Putin je odlikovan Ordenom časti na fašističkoj paradi koja se održala u blizini Sarajeva, a koju je organizirao srpski lider Milorad Dodik

Jasmila Žbanić: Dodik je organizirao fašističku paradu. Facebook - Borislav Zdrinja / ATA Images / PIXSELL

S. S.

9.1.2023

O današnjem obilježavanju neustavnog dana RS, oglasila se i poznata bosanskohercegovačka režiserka Jasmila Žbanić, koja se osvrnula i na to što je Milorad Dodik odlikovaoo Vladimira Putina.

- Vladimir Putin je odlikovan Ordenom časti na fašističkoj paradi koja se održala u blizini Sarajeva, a koju je organizirao srpski lider Milorad Dodik. Srpski nacionalisti, uz blagoslov pravoslavne crkve, slavili su dan osnivanja RS, dan kada su počeli s ubijanjima, silovanjima, razaranjima u ime velike Srbije. 

Ističe da ovakve parade nisu nikakva, novost, ali zamjeri to što su te osobe podržane od evropske političke elite te podsjetila da EU kroz mehanizam visokog predstavnika ima moć zaustaviti "orgije fašizma".

- Taj mehanizam se zove Bonske ovlasti (Bonske ovlasti ovlaštavaju visokog predstavnika da donosi obvezujuće odluke i smjenjuje javne dužnosnike s dužnosti) Evropa će platiti strašnu cijenu za saradnju s balkanskim fašistima. Fotografija Ursule fon der Lejen pozdravlja Milorada Dodika, lidera RS - kakav osmijeh - poručila je režiserka na Facebooku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.