BROJNE KONTRADIKTORNOSTI

Nastavljeno suđenje crnolistašu: Kako su se Novalić i Hodžić dva puta "prvi put sastali" i o čemu su razgovarali

Riječi je bilo i o Viber prepiskama, gdje je Novalić govorio da on ne briše poruke, nego mijenja mobitel svaki mjesec zbog ranijih iskustava s "industrijskom špijunažom".

Piše: S. Spahić

11.1.2023

Crnolistaš Fadil Novalić nakon suđenja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje premijeru Federacije sa američke crne liste Fadilu Novaliću za nabavku 100 spornih kineskih respiratora u vrijednosti u vrijednosti od 10,5 miliona KM.

Osim crnolistaša Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić i ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević.

Iako je na prethodnom ročištu bio dogovor da tužioci ne iščitavaju zapisnike Tužilaštva o ispitivanju tada osumnjičenih, a sada optuženih, koji se tiču izjava koje su kontradiktorne dokazima i svjedočenjima osoba za vrijeme glavnog pretresa, sudija Branko Perić je danas saopćio da zbog sudije Gorana Radevića, koji se kasnije priključio Sudskom vijeću bi bilo dobro da se ipak iščitaju zapisnici.

Na početku je tužilac Džermin Pašić pročitao prvi zapisnik o ispitivanju Fadila Novalića, koji se tiče zaključka Vlade FBiH od sjednice održane 16. marta 2020. godine, međusobnih kontakata između optuženih te kako se od prvobitnih HCV003 respiratora došlo do ACM812A.

Novalić zahvalan Solaku

Crnolistaš Novalić je tom prilikom govorio da je Federalna uprava civilne zaštite samostalni organ, a da im on nije mogao izdavati naredbe. Podsjetio je da je tada proglašeno stanje prirodne nesreće i da je Vlada, a ne on lično, donio uputu, koja je opća te da nije naznačeno koji tačno i koliko respiratora se nabavlja, dok je na Vladi bilo da obezbijedi nedostajuća sredstva. Tom prilikom je kazao i da je najveća uloga na Federalnom štabu civilne zaštite.

Premijer s crne liste je kazao tom prilike da je bilo više ponuda, a da je zapela za oko ponuda Srebrene maline zbog količine i roka isporuke i da je bila riječ o HCV 003 respiratorima, a šta je bilo poslije da ne zna.

Istakao je da je od Srebrene maline bilo više ponuda, a da je jedne prilike vlasnik te kompanije optuženi Fikret Hodžić nenajavljen došao da govori o tim respiratorima te da nije bilo riječi o kvalitetu samih respiratora, nego da se hvalio kako samo on to može nabaviti. Ipak, Fikret Hodžić je o njihovom sastanku rekao nešto drugo. Iako se iz Novalićevog izlaganja može zaključiti da su se oni sastali prije zaključivanja ugovora, Fikret Hodžić je kazao da su se sastali nakon potpisivanja ugovora i da mu je tom prilikom Novalić kazao da je ponosan na njeg i zahvalan, a da je Hodžić njemu najavio kada će doći respiratori, a da su drugi put slučajno sreli na jednoj televiziji.

Novalić je govorio o još jednom sastanku s Fikretom Hodžićem, za koji je rekao da mu je prvi put da se sastao s njim, a koji se desio kada je već izbila afera, gdje je Hodžić, kako je on naveo, bio emotivac i rekao da će izaći na Face televiziju i sve reći. Ipak nije jasno, kako ovo može biti prvi sastanak, ako je ranije kazao da je Hodžić dolazio da ga ubjeđuje da on jedini može nabaviti respiratore.

Novalić se tom prilikom branio i da nije od svog savjetnika Hasana Ganibegovića, koji je imao komunikaciju s Hodžićem, dobijao informacije.

Riječi je bilo i o Viber prepiskama, gdje je Novalić govorio da on ne briše poruke, nego mijenja mobitel svaki mjesec zbog ranijih iskustava s "industrijskom špijunažom".

Ispitivanja Solaka i Hodžića

Džermin Pašić je nakon toga govorio o ispitivanju Fahrudina Solaka, koji govorio o specifičnosti druge sjednice kada se pojavio prvi slučaj koronavirusa u RS-u, a njemu su prisustvovali i predstavnici iz RS-a i sa državnog nivoa. Na narednoj sjednici se pojavio i prvi slučaj u FBiH, pa su bili prisutni i predstavnici zdravstvenih ustanova, gdje je istaknuto da su ljudski životi najbitniji, a zbog čega su se prvo odlučili za nabavku medicinske opreme, a onda i respiratora. 

Istakao je tom prilikom da su dolazile i brojne ponude od kompanija koje se ne bave time, a među njima i Srebrena malina, a kada su dobili nedostajuća sredstva od Vlade potpisan je ugovor sa Srebrenom malinom, a kako je on tvrdio, dvije vrste respiratora su se pominjale u ugovoru, jer je postojala greška.

Dolazak optuženih na suđenje - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Riječ je, nakon toga, preuzeo drugi tužilac Mirza Hukeljić koji je govorio o ispitivanju Fikreta Hodžića, a kako je kazao, njegove izjave su suprotne dokazima i izjava na glavnom pretresu zbog prebacivanja krivice između optuženih. Kaže da su se suprotnosti ogledale i u tome da nije Hodžić nije imao komunikaciju s Fadilom Novalićem, a da je sporan i način dostavljanja ponude, odnosno da je Bahra Džaka na ročištu rekla da su zvali Srebrenu malinu, a na ispitivanju da je mailom slao.

Hodžić je prilikom ispitivanja rekao da je htio pomoći državi i svojoj kompaniji te da je preko svojih kontakata došao do Kristijana Marića te da ga je Bahra Džaka iz Vlade FBiH kontaktirala i tražila da pojasni o kojim respiratorima je riječ, obzirom da je on, kako je naveo, nabacao dosta informacija jer nije ni on sam znao detalje. Kada je dobio od Marića detalje proslijedio je dvije ponude Vladi, od kojih je jedna potpisana.

Na pitanje tužilaca zašto su prvo HCV003 respiratori bili potpisani, a onda ACM812A, on je kazao, kao i Solak, da nije obraćao pažnju na to i da je greška uočena tek nakon nekoliko dana te se nakon toga potpisao novi ugovor. Da li je preko maila tada razgovarao sa Solakom i Novalićem nije se mogao sjetiti.

Govorio je i o tome da je kontaktirao Bahru Džaku kako bi se ubrzao proces nabavke u Zavodu, jer je riječ o stvarima koje su hitne.

Odbrana je rekla da nema ništa sporno u pročitanim iskazima.

Dokazi replike

Riječi je bilo i o dokazima replike tužilaca, o kojim se odbrana trebala izjasniti do danas, a obzirom da odbrana Jelke Miličević i Fahrudina Solaka se nije pismeno izjasnila o tome pristupilo se usmenom izjašnjenju.

Vasvija Vidović, advokatica Fadila Novalića, kazala je da se predloženi dokazi ne mogu tretirati kao dokazi replike te je poručila da su tužioci promašili izvođenje dokaza, pa se sad toga sjetili.

Braniteljica Fahrudina Solaka Marsela Bajramović je kazala da predloženi dokazi ne predstavljaju dokaze replike te da su otišli od predmeta optužnice, ali da sadržajno nema problema za njenog branjenika i ukoliko se iznesu.

Nakon toga je ročište prekinuto i nastavit će se za sedam dana.


Dolazak optuženih i njihovih advokata na suđenje - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.