OGRADILI SE OD IZJAVA

Oglasila se Islamska zajednica u BiH: Ni Cerić, ni Dudić nisu išli u Kinu u ime organizaciji Islamske zajednice

Oni nek odgovaraju za svoje postupke i svoje riječi, mi nemamo ništa s tim, poručili su iz Islamske zajednice u BiH

Oglasili se zbog posjete u Kini. PRINTSCREEN / AVAZ

Piše: E. A. / Anadolija

11.1.2023

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini se ograđuje od izjava bivšeg reisu-l-uleme Mustafe Cerića u vezi s kineskom borbom protiv terorizma usmjerenom protiv muslimana Ujgura u regiji Xinjiang.

- Ni Mustafa Cerić, ni predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić nisu išli u Kinu u ime  organizaciji Islamske zajednice. Koliko je nama poznato, to je organiziralo neko udruženje iz Ujedinjenih Arapskih Emirata - rekao je za Radio Slobodna Evropa Mustafa Prljača, savjetnik reisu-l-uleme Huseina Kavazovića, prenosi Anadolija.

Kineski medij CGTN javio je da je više od 30 svjetski poznatih islamskih stručnjaka i znanstvenika iz 14 zemalja posjetilo 8. januara Urumqi, glavni grad sjeverozapadne kineske autonomne regije Xinjiang Uygur, na poziv lokalne vlade.


Mi nemamo ništa s tim!

Među njima je bio i bivši reis u BiH Cerić koji je, kako piše CGTN - pohvalio kinesku politiku borbe protiv terorizma i deradikalizacije za postizanje mira i sklada u regiji".

Islamska zajednica s tim nema ništa, potcrtao je Prljača.

- Oni nek odgovaraju za svoje postupke i svoje riječi. Mi nemamo ništa s tim - rekao je.

Naglasio je i da Islamska zajednica u BiH raspolaže podacima koji nisu u skladu s onim što su u Kini izjavili Cerić i Dudić, kad je riječ o muslimanima u Kini.

- Imamo drukčije stavove, na osnovu informacija kojima raspolažemo - rekao je.

Cerić je, javio je CGTN, stojeći ispred panoa na kojem je prikazan drevni Put svile, rekao da je Kina velika zemlja s globalnim utjecajem i da posljednjih godina doprinosi gospodarskom oporavku svijeta.


Mogući genocid

Muftija Mevlud Dudić, prema objavi kineskog medija, rekao je da Kinu inače poznaje s televizije i novina, ali da vjeruje u izreku poslanika Muhammeda: "Znanje moramo tražiti, pa makar bilo i daleko u Kini", dodavši da je u ovoj posjeti sretan što će vidjeti da muslimani u Xinjiangu žive u miru i sreći.

Kina je optužena za počinjenje zločina protiv čovječnosti i mogućeg genocida nad ujgurskim stanovništvom i drugim, uglavnom, muslimanskim etničkim grupama u sjeverozapadnoj regiji Xinjiang.

Grupe za ljudska prava vjeruju da je Kina u proteklih nekoliko godina protiv njihove volje zadržala više od jednog miliona Ujgura u velikoj mreži onoga što država naziva "preodgojnim kampovima" i osudila stotine hiljada na zatvorske kazne.

Također, postoje dokazi da su Ujguri prisiljeni na rad i da se ženama prisilno onemogućava trudnoća.

Neki bivši zatvorenici su tvrdili da su bili mučeni i seksualno zlostavljani. Sjedinjene Američke Države su među nekoliko zemalja koje su optužile Kinu za počinjenje genocida u Xinjiangu.

Vodeće grupe za ljudska prava Amnesty i Human Rights Watch objavile su izvještaje optužujući Kinu za zločine protiv čovječnosti. Kina negira sve navode o kršenju ljudskih prava u regiji, tvrdeći da je njen sistem kampova za "prevaspitanje" prisutan u borbi protiv separatizma i islamističke borbenosti u regiji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.