OŠTRE REAKCIJE

Opozicija u RS okomila se na SNSD zbog predlaganja borca Armije BiH za ministra

Iz PDP-a su članove SNSD-a ironično nazvali patriotama rekavši da su upriličile poseban poklon narodu za Dan RS

Hurtić: Predložen za ministra za ljudska prava i izbjeglice. Printscreen

H. J. I.

11.1.2023

Nakon što je danas Milorad Dodik, predsjednik RS potvrdio da je za ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine predložen Sevlid Hurtić iz Pokreta za državu, ne stišavaju se reakcije opozicije iz RS.

Iz PDP-a su članove SNSD-a ironično nazvali patriotama rekavši da su upriličile poseban poklon narodu za Dan RS, a kojeg je, podsjetimo, Ustavni sud BiH u dva navrata proglasio neustavnim.


"Najveći izdajnici se prodaju za najveće patriote"

- Samo dan nakon što se stišalo gromoglasno srbovanje, predlažu da ministar u Vijeću ministara iz kvote koja pripada RS bude kadar Pokreta za državu, snajperista Armije BiH koji je pisao srbomrzačke pamflete, Sevlid Hurtić. Ovakav potez nije zabilježen u našoj političkoj historiji, kao što je nezamislivo da neko iz Sarajeva za ministra predloži borca Vojske RS - rekao je poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS Milanko Mihajlica.

Dalje dodaje da nije teško zamisliti kakva bi se hajka putem režimskih medija digla da je svojevremeno bilo kome iz PDP-a ili SDS-a uopće palo na pamet da predloži takvo nešto.

- U zemlji apsurda najveći izdajnici se prodaju za najveće patriote, a samo ovdje se može desiti da Pokret za državu pravi koaliciju sa "Pokretom protiv države" kako zbog svog glasačkog tijela svi iz političkog Sarajeva karakterišu SNSD. U stvarnosti nikome od njih nije ni do države, ni entiteta, niti bilo kojeg naroda, nego isključivo do njihovih fotelja i mogućnosti da što više uzmu iz budžeta, ne pitajući kojeg - kaže Mihajlica.


"Ko nas je kleo, nije dangubio"

Dodao je dalje da je prijedlogom Hurtića za ministra, SNSD sam isporučio Osmorci četvrtog ministra u Vijeću ministara BiH.

- Da li je to vraćanje duga za četvrtog delegata u Domu naroda ili tek jedan od prvih ustupaka SNSD-a na štetu RS koji je vjerovatno obećan raznim centrima moći u zamjenu za nelegalno proglašenje predsjednika i učešće u vlasti, vrijeme će pokazati. Ne smijemo zaboraviti ni činjenicu i da smo protiv Hurtića, između ostalih, podnijeli krivičnu prijavu za krivično djelo izborne prevare, budući da postoje dokazi da je direktno učestvovao u trgovini biračkim odborima i drugim izbornim malverzacijama. Sve ukupno, kada vidimo da se iz RS za ministra predlaže prvoborac Armije BiH, kada pogledamo i koji kriminalizovani pojedinci su potencijalni prijedlozi za druge ministarske fotelje, možemo samo reći: ko nas je kleo, nije dangubio - poručio je Mihajilica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.