POSJETA SREBRENICI

Jasmin Duvnjak za "Avaz": Ponosni smo što smo izdvojili milion KM za Memorijalni centar Potočari

To je za svaku pohvalu i možemo kazati da sve te konkretne inicijative urode plodom, rekao je Duvnjak

Piše: A. Ovčina

12.1.2023

Duvnjak i Suljagić na sastanku. AVAZ / MEMORIJALNI CENTAR POTOČARI

Predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Jasmin Duvnjak danas je posjetio Memorijalni centar Srebrenica-Potočari.

Tom prilikom on je položio cvijeće i proučio Fatihu u znak sjećanja na žrtve.


Unaprijeđenje saradnje

- Na incijativu Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije, budžetom FBiH je osigurano milion KM za istraživačko-arhivske aktivnosti Memorijalnog centra. Uime Kluba Bošnjaka smo ponosni što smo uspjeli da osiguramo da se namjenski jedan milion KM odvoji za rad Centra – rekao je Duvnjak za portal "Avaza".

Istakao je da se sastao i sa direktorom Memorijalnog centra Potočari Emirom Suljagićem gdje su prezentirani rezultati, odnosno aktivnosti Memorijalnog centra u protekloj godini.

- Razgovarali smo i o mogućnostima i unaprijeđenju dalje saradnje kada je u pitanju sistemski odnos federalnih nivoa vlasti prema djelovanju, funkcionisanju ovog Memorijalnog centra Potočari – izjavio je Duvnjak.


Simboličan datum

Kazao je da naše društvo mora imati odgovornost i senzibilitet, a iz svih nivoa vlasti se treba pružati direktna pomoć Centru.

- Danas smo ovdje na datum 11. januara i to je simbolični datum koji nas podsjeća na 11. juli. Ljudi trebaju da dolaze u Srebrenicu svaki dan. Treba dati punu podršku uposlenima Centra koji ispunjavaju plemenitu misiju, koja je okrenuta pokazivanju poštovanja i pijeteta prema žrtvama genocida, te čuvanju kulture sjećanja na genocid – rekao je Duvnjak.


Inicijativa za pohvalu

Fahrudin Radončić, lider SBB-a prije nekoliko godina je pokrenuo inicijativu da se napravi krov na Memorijalnom centru u Potočarima, kada je sve prokišnjavalo i kada je bila velika prijetnja da se ta značajna građa za našu historiju uništi.

- To je za svaku pohvalu i možemo kazati da sve te konkretne inicijative urode plodom – rekao je Duvnjak za "Avaz".


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.