RIJEČ STRUČNJAKA

Dr. Ednan Drljević za "Avaz": Kraken ne predstavlja veliku opasnost, virus ne bi trebao zatrpati bolnički sistem

I ovaj novi soj se uklapa u tu sliku, od početka vuhanskog soja do danas. Dakle, brže se širi, ali je manje virulentan, rekao je dr. Drljević

Dr. Drljević: Ne predstavlja veliku opasnost. FACEBOOK / TWITTER

Piše: M. Smajkić

12.1.2023

Kraken, novi soj koronavirusa, odnosno XBB.1.5 podvarijanta omikrona, agresivno se širi Sjedinjenim Američkim Državama. Iako je za sada, kako su to rekli iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), „samo bljesak na radaru u Evropi u smislu broja slučajeva“, ipak ovaj soj je stigao na Balkan. Tačnije, u Rumuniji su zabilježena dva slučaja. Za sada nije zabilježen u našim susjednim zemljama, ali ni kod nas.

- S našeg epidemiološkog stanovišta, to nije toliko značajno i ne predstavlja veliku opasnost, a druga stvar, iako se puno brže širi od dosadašnjih sojeva, ipak čini se da ne podrazumijeva teže simptome. S tog aspekta, taj virus ne bi trebao zatrpati bolnički sistem - kazao nam je dr. Ednan Drljević, infektolog.

Kako je naveo, potvrđuje se da je zapravo svaki novi soj manje opasan po čovjeka, ali i da će se brže širiti.

- I ovaj novi soj se uklapa u tu sliku, od početka vuhanskog soja do danas. Dakle, brže se širi, ali je manje virulentan - rekao je dr. Drljević.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.