BIO PREDMET KRITIKA

Van snage stavljen sporni Pravilnik o registraciji vozila

Bivši ministar Vojin Mitrović je na snagu novi pravilnik stavio 9. septembra, a prema njemu su se na automobilima koristili novi RFID stickeri

Privremeni ministar Nedžad Branković ukinuo sporni Pravilnik. FENA

S. S.

12.1.2023

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Nedžad Branković stavio je van snage Pravilnik o registraciji vozila objavljen 9. avgusta 2022. godine u "Službenom glasniku Bosne i Hercegovine", broj 53/22.

Stupanjem na snagu Pravilnika o stavljanju van snage Pravilnika o registraciji vozila, postupak registracije motornih vozila obavljat će se na način i po postupku propisanom Pravilnikom o registraciji vozila („Službeni glasnik BiH“, br. 69/09, 29/20 i 9/21) te napominjemo da RFID stiker naljepnice sa čipom neće zamijeniti dosadašnje sticker naljepnice - saopćeno je iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Podsjećamo, bivši ministar Vojin Mitrović je stavio na snagu od 9. septembra novi pravilnik o registraciji vozila prema kojem će se na automobilima koristiti novi RFID stickeri.

Riječ je o skupoj tehnologiji uz pomoć koje je moguće daljinski pratiti lokaciju vozila i pravac kretanja, a u čipu stickera nalaze se brojni podaci o vlasniku vozila i samom vozilu. To je naišlo na negodovanje i postavljanje pitanja zakonitosti korištenja takvih stickera.

Mitrović je krajem prošle godine odstupio s funkcije državnog ministra zbog dobijenog mandata u Vladi RS. Na njegovo mjesto je privremeno zamjenik ministra Nedžad Branković, koji je sada stavio van snage Mitrovićev pravilnik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.