POVODOM GODIŠNJICE

Reisu-l-ulema Kavazović: Gazi Husrev-begova biblioteka je centralni dio naše bosanskohercegovačke memorije

Ponosni smo i na ovo zdanje i na njih koji u jednoj ruci čuvaju emanet, izjavio je reisu-l-ulema Kavazović

Reis Kavazović: Život je velika tajna. MINA

A. O.

13.1.2023

Gazi Husrev-begova biblioteka je centralni dio naše bosanskohercegovačke memorije, našeg pamćenja i naših kulturnih, naučnih i umjetničkih ostvarenja, našeg bitisanja ovdje i našeg trajanja, kazao je danas reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Obraćajući se prisutnim da svečanosti povodom 486. godišnjice Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, reisul-ulema je kazao da je ova godišnjica "nešto iznimno golemo, pa je velika i naša radost".

Riznica pamćenja 

- Život je velika tajna, on nam donosi radosti i tuge, uspjehe i neuspjehe. Tako je to i s pojedincima i s društvima. Uvijek osjetimo radost kada obilježavamo neki uspjeh, neko ostvarenje, postignuće nečeg golemog - izjavio je reisu-l-ulema.

Istaknuo je da je svaka biblioteka riznica pamćenja, svojevrsna memorija jedne zemlje i jednog naroda, pa tako i Gazi Husrev-begova biblioteka.

- Naši preci nisu lijeni u kulturnim, naučnim i umjetničkim ostvarenjima i možemo biti, i jesmo, ponosni na njih. Osjećamo ih u svome biću i u svojim emocijama i blagosiljamo ih dok se susrećemo s njihovim umnim, književnim, pjesničkim i umjetničkim pregnućima, ćutimo hukove njihovog entuzijazma, volje i želje da za sobom ostave lijep trag i neku korist za one koji će doći poslije njih. Gazi Husrev-begova biblioteka je stjecište svega toga i u svojim njedrima nosi neprocjenjivu mudrost. Neka joj Allah podari dugo trajanje i neka se mnogo ljudi okoristi njenim blagom - naglasio je reisu-l-ulema Kavazović.

Veliki napor

Ocijenio je da uposlenici Biblioteke ulažu velik napor u njenom održavanju i vršenju namijenjene joj uloge, te tako nastavljaju ono što su radili i njihovi prethodnici.

- Ponosni smo i na ovo zdanje i na njih koji u jednoj ruci čuvaju emanet, a drugom rade na unapređenju, dodatnom obogaćivanju fonda novim sadržajima i čuvaju visok nivo i dostojanstvo ustanove. Oni korisnicima pružaju kvalitetnu uslugu i osiguravaju im optimalne uvjete za rad. Nadam se da će i u budućem periodu zadržati dostignuti nivo i nastaviti razvijati našu kulturu - kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Generacijski projekat

Na današnjoj svečanosti predstavljen je i generacijski projekat Biblioteke - Hronike Muhameda Enverija Kadića, na što se reisul-ulema osvrnuo u svom obraćanju.

- Na prošlogodišnjem obilježavanju godišnjice obećali su nam da će intenzivirati rad na pripremi za štampu rukopisnog djela Hronike Muhameda Enverija Kadića. Koliko vidim ispunjavaju svoje obećanje i pripreme dobro napreduju. Izdavanje tog djela bit će kulturni događaj u Bosni i Hercegovini i nadam se da ćemo biti ponosni na njegov izgled i sadržaj - istaknuo je reisu-l-ulema Kavazović, piše Mina.

Dodao je da "iako svjedočimo digitalizaciji i virtualnom svijetu, biblioteke neće izgubiti svoju svrhu, već će nastaviti čuvati svjedočanstva prošlih vremena".

- Možda današnje vrijeme od nas zahtijeva da se dodatno angažiramo na sakupljanju preostalih ostataka pisanih djela naših predaka koji se još uvijek nalaze u privatnim kućama, ili izvan granica naše zemlje, a koji predstavljaju vjerodostojan izraz našeg duhovnog, intelektualnog ili materijalnog bitisanja. Sve te dragocjenosti trebale bi se naći ovdje, u veličanstvenom zdanju Gazi Husrev-begove biblioteke, kao što bi i ono neotkriveno u njenim riznicama jednog dana trebalo biti otkriveno. Na svima nama je da se angažiramo na tome - poručio je danas reisul-ulema Kavazović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.