O EKONOMIJI

Regionalni odbor VKBI Tuzla održao tribinu

Admir Čavalić je govorio o trenutnom stanju bosanskohercegovačke ekonomije

TUZLA - Avaz
TUZLA - Avaz
TUZLA - Avaz
TUZLA - Avaz
TUZLA - Avaz
+2
A. B.

13.1.2023

Regionalni odbor VKBI Tuzla danas je održao tribinu na temu "EKONOMIJA 2023" na kojoj su uvodničari bili istaknutni ekonomisti, ekonomski analitičari Faruk Hadžić i Admir Čavalić. Predsjednik RO VKBI Tuzla, Elmir Jahić, kao moderator je naglasio važnost uvažavanja ekonomskih parametara i indikatora u kreiranju svih politika jedne države te da je krajnje vrijeme da se ekomska struka više respektuje u definiranju mainstream politike.

Faruk Hadžić je na tribini govorio o ekonomiji u Bosni i Hercegovini u posljednjih par godina, od dolaska pandemije Covid-19, perioda oporavka, inflacije i efekata tokom prošle godine, što je ustvari osnova za sve ono što nas čeka u ovoj godini. Posebno je naglasio mogući dolazak recesije, trenutnu inflaciju, demografske izazove (iseljavanje i useljavanje) mjere za oporavak i pomoć privredi i građanima, efektima izostanka mjera donosioca odluka, te šta bi trebao biti paket pomoći građanima i društvo u ovom mandatu.

Admir Čavalić je govorio o trenutnom stanju bosanskohercegovačke ekonomije, šta nas može očekivati u 2023. godini, i šta konkretno mogu raditi različiti nivoi vlasti u kontekstu ekonomskih politika. Posebno se osvrnuo na načine na koja društva uspjevaju, te na značaj ekonomske idelogije.

Nakon plodne rasprave zaključeno je da bosanskohercegovačka ekonomija se nalazi u izazovnom periodu i trenutno pratimo da li nam slijedi recesija ili ne. Većina toga ne ovisi o nama, međutim to nas ne amnestira da preuzemo odgovornost u vezi vođenja ekonomske politike. Potrebno je pokrenuti ili nastaviti ključne transformacije poput digitalne, energetske i slično, te raditi na rasterećenju privrede i građanstva.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.