UABNOR MOSTAR

Sedam mjeseci od rušilačkog pohoda na Partizansko spomen-groblje, počinioci nepoznati

Radite ili odlazite s funkcija na kojima nedjelovanjem štitite neofašizam, poručili mostarski antifašisti

Partizansko spomen-groblje. M. Smajkić

Meliha Smajkic

14.1.2023

Danas se navršilo sedam mjeseci od terorističkog čina izvršenog 14. juna prošle godine na nacionalnom spomeniku BiH - Partizanskom spomen groblju u Mostaru, a počinioci još nisu otkriveni niti javnost ima bilo kakvu ozbiljnu informaciju o ovom događaju osim da je istraga u toku, naveli su iz Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Mostar.

- Istraga traje trideset godina i nikada niko nije sankcioniran. Ponovo postavljamo pitanje: Kako da onda građani u tako „efikasne“ organe sigurnosti imaju povjerenje? 

Teško, gotovo nikako. Jasno je već odavno da niko ne želi riješiti ove terorističke, rušilačke pohode koji traju trideset godina - saopćili su iz UABNOR-a Mostar.

Neozbiljni odgovori nadležnih

Odgovori koje dobivaju na upite od nadležnih institucija su, kažu, nedovoljni, neozbiljni i neprofesionalni.

- Ovakvo ponašanje može se razumjeti samo kao opstrukcija, a u ovakvim slučajevima opstrukcija je sudjelovanje. 

Nakon sedam mjeseci valja ponoviti: 

Gospodo, po onome što radite trideset godina, jasno nam je koju stranu ste odabrali. Očigledno je da je to strana za koju je historija rekla puno toga i odbacila je. Radite ili odlazite s funkcija na kojima nedjelovanjem štitite neofašizam - naveli su u saopćenju.

Partizansko spomen-groblje u Mostaru, remek-djelo čuvenog arhitekte Bogdana Bogdanovića, podsjetimo, prije sedam mjeseci je skoro u potpunosti uništeno.

Razbijeno skoro 700 ploča

Skoro 700 ploča, „kamenih cvijetova“ je tada razbijeno u paramparčad, a u Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona i dalje vode istragu protiv nepoznatih osoba.

Kako smo pisali, u Agenciji „Stari grad“ Mostar su u oktobru prošle godine otpočeli aktivnosti na realizaciji projekta „Obnova, sanacija, revitalizacija i iluminacija Partizanskog spomen-groblja“, a koji će biti finansiran sredstvima datim od Federalne vlade u iznosu od 200.000 KM.

Projektom je predviđeno postavljanje zaštitne ograde u dužini od 480 metara, obnova suvenirnice i sobe za videonadzor, postavljanje javne rasvjete te izgradnja vodonatapnog sistema. Ugovor sa izvođačem je potpisan 15.novembra, a nedavno su otpočeli radovi.

Međutim, ovim projektom nije predviđena obnova kamenih cvjetova, budući da je za to neophodno sačiniti poseban elaborat, a također, potrebna su i dodatna finansijska sredstva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.