POZIV NA RAZUM

Sociolog Vladimir Vasić za "Avaz": Ako djecu odgajamo na mržnji ne zaslužujemo da postojimo

Opasno je i poražavajuće što su sudionici oba nemila događaja mladi ljudi, naveo je Vasić

Vasić: Djeca nisu rođena da mrze, mi ih tome učimo. Avaz

Alen Bajramovic

14.1.2023

Pod dojmom svih dešavanja tokom crne subote sociolog Vladimir Vasić iz Istočnog Sarajeva želio je uputiti poruku mira, ali i upozorenje da "ako djecu odgajamo na mržnji ne zaslužujemo da postojimo"!

- Najiskrenije sam tužan povodom događaja, prvo u Bijeljini kada je oskrnavljena džamija, a zatim zbog večerašnjih dešavanja na Ilidži. Opasno je i poražavajuće što su sudionici oba nemila događaja mladi ljudi. I ne krivim njih. Najveću odgovornost snose neodgovorni roditelji koji su očito zanemarili vaspitanje, mediji koji nas truju i bombarduju zapaljivom retorikom, vlastodršci, mi, odgovorni pojedinci. Svi smo zakazali - kaže Vasić.

Užasne scene i crne vijesti kojima svjedočimo danas, dodaje naš sagovornik, ne samo da nanose štetu i kvare međuljudske odnose već tjeraju ljude iz ove države.

- Tvrdim i iskreno se nadam i vjerujem da su ovo djela pojedinaca, da će prevagnuti zdrav razum i da će nadležni adekvatno reagovati. Ne smijemo generalizovati, koliko god nam to bilo svojstveno. Tužan sam kao mlad čovjek, nekakav intelektualac i iskreni pobornik za normalizaciju međuljudskih odnosa što djecu najgrublje zloupotrebljavamo za zadovoljavanje niskih strasti. Djeca nisu rođena da mrze, mi ih tome učimo! Najsrećniji bih bio da ovi malci sto su skandirali nekakve pogrdne parole odu u Beograd, upoznaju grad, vide nešto lijepo. Na taj način će im se pružiti kontraargumenti - ističe sociolog Vladimir Vasić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.