NA UDARU CIKLONA

Alen Jusufović, meteorolog amater za "Avaz": Očekuju nas obilne padavine, ponegdje moguće i poplave

Snijeg je nerijetko, ali nakratko, u početku moguć i u nizinama prema sjeverozapadu Bosne

Avaz

Alen Bajramovic

15.1.2023

Naredna sedmica donosi promjenu vremena, kišu, snijeg, pa čak i saharski pijesak u Bosni i Hercegovini. Prema riječima Alena Jusufovića, meteorologa amatera, koji se godinama iz ljubavi bavi meteorologijom, od ponedjeljka do subote BiH i region će se naći na udaru nekoliko jakih i dubokih ciklona sa Sredozemlja.

Hladan front

- Krajem tekuće sedmice izuzetno moćan ciklon nad sjeverozapadom Evrope će prema Alpima poslati izuzetno jaku, hladnu i vrlo dinamičnu frontu, koja bi u ponedjeljak stigla sa južne strane Alpa, odnosno na sjever Sredozemlja. Hladan front će pokrenuti i formiranje sekundarnog Đenovskog ciklona, koji će se sa svojim centrom u ponedjeljak prebacivati preko našega regiona, donoseći Bosni i Hercegovini umjeren i jak vjetar, mjestimičnu kišu i lokalne pljuskove sa grmljavinom, a u višim planinama susnježicu i snijeg. Snijeg je nerijetko, ali nakratko, u početku moguć i u nizinama prema sjeverozapadu Bosne - kaže Jusufović.

On dodaje kako će to biti samo uvod u veoma nestabilno i vjetrovito vrijeme.

- U narednoj sedmici, u njenoj prvoj polovini, nas očekuje pregršt meteoroloških zanimljivosti. Razlog tome je superioran Atlantik, koji će prema sjeverozapadnoj Evropi slati super jake i vrlo duboke ciklonalne centre, a oni će utjecati na vrijeme iznad BiH i regiona u vidu hladnih fronti, uz formiranje sekundarnih ciklonalnih centara nad sjeverom Sredozemlja i distribuciju obilnih padavina nad BiH. Početkom sedmice slijedi iznimno jaka aktivacija Sredozemlja, a razlog tome je što će određena količina hladnog zraka "upasti" u Sredozemlje i dodatno aktivirati atmosferu, a zbog pretople morske vode uslijediće i vrlo obilne padavine, s kojima stižu i problemi jer će vodostaji biti u porastu. U periodu od 16.01. do 20.01. iznad BiH stižu obilne kišne padavine, pojava lokalnih grmljavinskih pljuskova, ali i jakih i olujnih vjetrova južnog i jugozapadnog smjera, koji će dodatno predstavljati problem - ističe Jusufović.

Zbog obilnih kiša očekuje porast vodostaja na rijekama i jezerima a lokalno su moguće i poplave, pojava podzemnih voda ponegdje i klizišta i odrona.

Pad temperatura

- Da stvar bude upotpunjena, zbog jakih južnih i jugozapadnih visinskih strujanja, u našu zemlju stiže i određena koncentracija čestica Saharskog pijeska. U tom periodu snijeg se očekuje samo na visokim planinama, jer će se snježna granica kretati dosta visoko pa i iznad 1.900 metara nadmorske visine - dodaje Jusufović.

Količine padavina, upozorava, u narednoj sedmici mogle bi iznositi od 55 litara na sjeveru i sjeveroistoku, oko 80 na sjeverozapadu, 110 litara na istoku i jugoistoku, pa i više od 160 litara po kvadratnom metru BiH u ostatku BiH.

Temperature će biti iznad prosjeka, ponegdje i za više od 13°C, pa će najviše dnevne rasti i do 16°C. Pad temperatura, uz nastavak nestabilnog vremena, očekuje nas oko 20. januara, kada će snijeg biti moguć i u nižim predjelima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.