OTVORENO

Tonino Picula, izvjestilac EP za proširenje, za "Avaz": Sankcionirati i Putinove šegrte

Sama Rusija ima interes da politički destabilizira BiH, a onda i cijeli zapadni Balkan i udaljava ga od EU

Picula: Dodika izolirati. Twitter / Avaz

Alen Bajramovic

15.1.2023

Jedna od prvih konkretnih reakcija na obilježavanje neustavnog dana RS stigla je od Tonina Picule, izvjestioca Evropskog parlamenta za proširenje koji je Milorada Dodika označio kao jednu od glavnih prepreka na evropskom putu BiH.

Druga stvar

Picula se založio za političko-finansijske sankcije predsjedniku RS.

- Jedna stvar je bilo 9. januar obilježavati prethodnih godina, kada je BiH bila vrlo udaljena od članstva u EU, a druga stvar je to napraviti mjesec nakon što je Europsko vijeće konačno BiH dalo status zemlje kandidata - pojasnio je Picula za „Avaz“.

Očekuje da Dodik blokira reforme, da signalizira navodnu spremnost da BiH ide ka EU, a čini sve kako bi je držao na mjestu, jer zna da bi ga prihvatanje evropskih standarda udaljilo od bavljenja politikom.

Naš sagovornik upozorava da EU, komunicirajući s Dodikom, komunicira i s Putinom, ali i Srbijom i Mađarskom. Orden Putinu smatra Dodikovom porukom onima za koje misli da mu vlast od njih zavisi.

- Sama Rusija ima interes da politički destabilizira BiH, a onda i cijeli zapadni Balkan i udaljava ga od EU. To je njihov primarni politički interes. Dodik računa na tu vrstu sponzorstva, vezan je za tu vrstu utjecaja, a EU mora voditi računa o tome da eliminira njegovu podršku iz vlastitih redova - kazao je Picula, ukazujući na Mađarsku.

Nema stajanja

Obilježavanje 9. januara bio je povod da se, nakon Picule, oglase i predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom Romeo Franc (Franz) i stalni izvjestilac za BiH i Kosovo Paulo Rangel.

- Tražimo primjenu sankcija Miloradu Dodiku na način na koji su to napravile SAD i Velika Britanija. Da ga se politički izolira i da se ne jača financijski. 

Financijsko izoliranje bi on itekako osjetio, kao što to osjećaju Poljaci ili Mađari koji su interno sankcionirani unutar EU zbog odstupanja od demokratskih standarda. Nije dovoljno sankcionirati samo Vladimira Putina već jednako sankcionirati i njegove šegrte izvan Rusije - istakao je Picula.

Brza uspostava vlasti

Piculu raduje brza uspostava vlasti u BiH te podsjeća da BiH u velikom broju članica EU ima i partnere i prijatelje, a da je interes EU evropska BiH.

- Takva podrška mora biti prihvaćena i unutar BiH kroz političke i ekonomske iskorake, kako bi kočničari poput Dodika bili dodatno izolirani, a građani se jednog dana probudili u BiH bez političara poput njega - istakao je Picula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.