NOVI OPASNI TREND

Sve popularniji među školskom djecom: Snus izaziva srčani udar i karcinom

Taj proizvod ima više od 7.000 štetnih materija, od kojih 76 djeluje kancerogeno, kazala je prof. dr. Ramić-Čatak

Nikotinske vrećice. Facebook

M. Smajkić

16.1.2023

Novi opasni trend među školarcima u Bosni i Hercegovini, konzumiranje nikotinskih vrećica, kolokvijalno nazvanih snus, zabrinuo je roditelje, prosvjetne radnike, ali i zdravstvene stručnjake. Ovaj problem je izražen u gotovo cijeloj zemlji, a snus, kao i elektronske cigarete za jednokratnu upotrebu, koje su, također, popularne među školarcima, lako su dostupni u marketima, trafikama, na benzinskim pumpama za desetak maraka.

Pojačana kontrola

Nerijetko, djeca i mladi ih kupuju i online, nakon čega im pošiljka s malim šarenim kutijama stiže na kućnu adresu.

U posljednje vrijeme se na taj problem uveliko upozorava u Kantonu Sarajevo, gdje je Vijeće roditelja već reagiralo prema nadležnim instancama, od zahtjeva za pojačano prisustvo policije u blizini škola do pojačane kontrole inspekcijskih i drugih službi.

Prof. dr. Aida Ramić-Čatak, voditeljica Službe za promociju zdravlja i edukaciju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, pojasnila je da je snus proizvod čijom konzumacijom nikotin puno brže ulazi u tijelo od cigareta, a po svojoj prirodi spada u bezdimne proizvode.

- Koristi se tako što se stavlja između desni i sluzokože obraza i veoma brzo dolazi do apsorpcije osnovnog sastojka koji nam predstavlja problem. Njegov sastav je vrlo složen, a, prema istraživanjima, ima više od 7.000 štetnih materija, od kojih 76 djeluje kancerogeno. U sastavu tog proizvoda je visok procent nikotina, u prosjeku to je 45 miligrama nikotina na jedan gram, što je puno opasnije od tradicionalnih cigareta - kazala nam je prof. dr. Ramić-Čatak.


Ramić-Čatak: Veliki problem. Avaz

Direktna oštećenja

Upravo zbog toga brže dolazi do mozga nego kod cigareta, pa trenutni osjećaji zadovoljstva, relaksacije i uopće opuštanja brže nastupaju.

Međutim, naša sagovornica upozorava da, osim osnovnog problema ovisnosti, snus izaziva i direktna oštećenja organizma, od oštećenja desni i zuba, obaranja imuniteta infekcijama, povećanog rizika od nastanka karcinoma, ali i srčanog udara, kao i inzulinske rezistencije, pogoršanog stanja kod dijabetesa te brojnih drugih.

24,4 posto školske djece u dobi do 13 do 15 godina u FBiH konzumira neku vrstu duhanskog proizvoda.

13,8 posto učenika konzumira cigarete.

10 posto učenika konzumira elektronske cigarete

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.