SARAJEVO

Počela sjednica Doma naroda FBiH: Na dnevnom redu izbor rukovodstva, neće se birati delegati za državni Dom, iako su na dnevnom redu

Sjednicu je sazvao predsjedavajući iz prošlog saziva Tomislav Martinović (HDZ)

Dom naroda FBiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

17.1.2023

Počela je konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH na kojoj će delegati preuzeti mandate i položiti zakletvu.

Nakon toga je planiran izbor rukovodstva Doma naroda te privremenih radnih tijela: Privremene komisije za izbor i imenovanja Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Privremene administrativne komisije Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Privremene zakonodavno-pravne komisije Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Privremenog odbora za ekonomsku i razvojnu politiku, finansije i budžet Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Neće se birati delegati

Iako je tačna dnevnog reda izbor delegata u Domu naroda BiH, to se neće danas desiti, saznaje portal "Avaza“.

Sjednicu je sazvao predsjedavajući iz prošlog saziva Tomislav Martinović (HDZ).

Više delegata nego ranije

Prema izmjenama dosadašnjih ustavnih i zakonskih pravila, koje je nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt), Dom naroda Federalnog parlamenta ima ukupno 80 članova umjesto 58 kao dosad.

Sastoji se od delegatskih klubova tri konstitutivna naroda čiji je sadašnji kadrovski kapacitet po 23 delegata umjesto po 17, kao dosad, te i Kluba ostalih naroda koji sad ima 11 umjesto sedam delegata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.