BANJA LUKA

Stevandić s delegacijom Misije EU: Situaciju u BiH relaksirati, a proces EU integracija ubrzati

Stevandić se osvrnuo na kritike koje stižu zbog dodjele odlikovanja predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu od predsjednika RS Milorada Dodika

Sa današnjeg sastanka. NSRS

H. J. I.

17.1.2023

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić razgovarao je danas u Banjoj Luci sa delegacijom Misije Evropske unije u BiH u kojoj su bili šefica Političkog odsjeka pri kancelariji EU u BiH Elizabet Tomašinec, šefica Odsjeka za evropske integracije Oreli Valta i šef kancelarije EU u Banjoj Luci Simone Gverini.

Na sastanku se govorilo o opredjeljenju RS za EU integracije i ubrzavanju procesa pristupanja BiH.

"Dodatna uslovljavanja kontraproduktivna"

Stevandić je naveo da evropsko zakonodavstvo jasno govori da prema Ustavu Evropske unije nove zemlje se primaju sa svojim specifičnostima, te da su dodatna uslovljavanja kontraproduktivna i da mogu podstaći evroskepticizam u BiH.

Stevandić se osvrnuo na kritike koje stižu zbog dodjele odlikovanja predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu od predsjednika RS Milorada Dodika, i naglasio da to odlikovanje nema nikakve veze sa sukobom u Ukrajini, već da su veze između Ruske Federacije i RS mnogo starije i da su bazirane na principima zahvalnosti zbog zaštite Dejtonskog mirovnog sporazuma i stava Rusije u Ujedinjenim nacijama, kad je u pitanju zaštita interesa RS.

Suverenitet Ukrajine

Stevandić je naglasio da je bilo kakvo dovođenje u vezu dodjele odlikovanja sa sukobom u Ukrajini pogrešno, jer Republika Srpska ni samostalno ni u okviru svojih mogućnosti u institucijama na nivou BiH nije dovodila u pitanje ukrajinski suverenitet. 

Sastanak je zaključen razumijevanjem da se situacija u BiH treba relaksirati a proces EU integracija ubrzati bez dodatnih opterećenja, saopćeno je iz NSRS. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.