NEMA MATERIJALNE ŠTETE

Rijeke Bioštica i Stupčanica izlile se u Olovu, a Fojnica u Visokom

Zbog začepljenja jednog kanala za oborinske vode potpoljeno je bilo dvorište Srednje škole “Musa Ćazim Ćatić”, rekao je Aličić

Nivo rijeke se podigao. Fena

A. O. / Fena

18.1.2023

Naglo topljenje snijega i kišne padavine dovele su do izlijevanja rijeka na području Olova i Visokog, ali nisu pričinjenje materijalne štete, potvrdio je Feni direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Džavid Aličić.

Problem su, dodaje, izazvale povećane kišne padavine i otopljeni snijeg sa područja Sarajevsko-romanijskog sliva.

Začepljenje kanala 

- Imali smo izlijevanja rijeka Stupčanica i Bioštica u Olovu, koja su dovela i do povećanja vodostaja rijeke Krivaja. Zbog začepljenja jednog kanala za oborinske vode potpoljeno je bilo dvorište Srednje škole “Musa Ćazim Ćatić” u Olovu, ali su ekipe Civilne zaštite i vatrogasci uspjeli na vrijeme ispumpati vodu te nije došlo do ulaska vode u školsku zgradu. Rijeka Fojnica izlila se u parku kod zgrade Gradske uprave Visoko, ali nije ugrozila objekte - kaže Aličić.

Nije bilo štete

U drugim je mjestima, dodaje, bilo izlijevanja rijeka, ali samo na poljoprivredne površine te nije bilo štete. Rijeka Bosna je, također, u blagom porastu, ali, podvlači Aličić, nije na tolikom nivou da ugrožava stambene objekte. Sve gradske i općinske službe Civilne zaštite i vatrogasci od jučer su, ističe Aličić, u stanju pripravnosti te se prati stanje vodostaja svih rijeka.

Trenutno je prestala padati kiša pa je za očekivati da vodostaj rijeka neće značajnije rasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.